Varför inte bättre telefontäckning? – vilken passivitet

 

Det är helt otroligt att vi har så många bromsklossar för bättre mobiltelefontäckning. Trots alla vackra tal jag hört från regeringshåll om att hela landet ska leva och vikten för småföretag i glesbygd ska ha tillgång till elektroniska kommunikationer med såväl mobilnät som Internet.

 

Men plötsligt får vi höra att det inte ska bli någon bättring på mobilfronten. Borgerliga företrädare är snabbt ute och säger att det räcker med den täckning vi har idag.

 

Bristen på empati är häpnadsväckande och brist på att komma på nya kreativa lösningar för att människor ska kunna känna trygghet med att mobilen fungerar utanför städerna.

 

Istället för att prata om rooming dvs att operatörer ska kunna använda andras nät för att få bättre täckning så räknar i stället bromsklossarna utbyggnadskostnaderna fem gånger vilket skulle bli fallet om man  tvingar fem operatörer att bygga varsitt nät.

 

Istället för att fundera ut hur vi ska kunna söka av de EU medel som snart blir möjliga att söka för bredband i glesbygd så påstås det att det blir för dyrt.

 

Istället för att berätta om nya frekvensband som PTS ska dela ut så påstås det att det är orealistikst

 

Så om du bor i Åsap eller i någon annan glesbygd utanför Falköping om du bor i Edsvära utanför Vara, Bäck utanför Töreboda så ska du inte räkna med att det blir bättre framöver. Ni har fått ett tydligt svar från både PTS och regeringsföreträdare de här dagarna, ni är inte lönsamma så därför får ni nöja er med att inte kunna använda mobilerna.

 

Jag tycker att det är otroligt passivt


expr 2 svd 2  3 Tord O AB-debatt


Kommentarer
Postat av: Monica

När det gäller finansieringen så försöker just nu borgeliga företrädare pådyvla oss att all utbyggnad ska räknas ggr 5 bara för att 5 operatörer ska bygga ut nät. Men om vi införde nationell rooming så hyr operatörerna in sig hos varandra. Dessutom ska vi kunna ansöka om EU medel för bredband i glesbygd som i förlängningen också kan användas till mobilen.

2011-12-08 @ 15:33:01
Postat av: Stig-Björn Ljunggren

Det hade nog varit bättre om du hade fått reda ut det där för DN....

2011-12-08 @ 15:38:21
Postat av: Jonny Disenfeldt

Hrmm... vi ligger tvåa i världen när det gäller mobiltäckning. Pinsamt vilken okunskap du uppvisar.

2011-12-08 @ 15:56:20
Postat av: Anders Nilsson

Du är ute lite för sent. Vi har redan ändrat politiken.

2011-12-08 @ 16:56:07
URL: http://ekehog.blogspot.com
Postat av: Erik Laakso

Menar du Monica att de inte har fast telefoni i de byar och glesbygder du nämner i texten? Enligt uppgift finns det drygt 1100 hushåll i landet som inte har mobiltäckning och inte heller fast telefoni. Vore det inte billigare att ge dem varsin satellittelefon än att tvinga mobiloperatörerna att bygga ut (även inkluderat roaming)?

2011-12-08 @ 18:22:25
URL: http://eriklaakso.voltaire.se
Postat av: Monica

Du anar inte hur många missnöjda det finns med att mobilerna inte fungerar. Det finns vita fläckar i hela landet trots att det finns kartor som påstår motsatsen. Jag väljer att tro på människorna framför skrivbordsprodukterna

2011-12-08 @ 18:36:54
Postat av: Stig-Björn Ljunggren

Det är helt riktigt som Monica skriver att de vita fläckarna finns överallt. Till och med mellan Uppsala och Stockholm finns en fläck där man ofta åker ur, kring Knivsta. Och det ska ändå vara den svenska civilisationens hjärta.

Så där finns en del att göra som inte handlar om att hitta fram till någon eremit ute i fjällmarkerna.

2011-12-08 @ 20:15:55
Postat av: Kristian

Hur många miljarder är du beredd att satsa? Och varifrån ska pengarna tas?

Högre skattetryck?

Sen ska alla pensionärer ha lägre skatt samtidigt som kommunerna ska ha mer pengar...

Ska vi gissa att inkomstskatten hamnar över 40%...

2011-12-08 @ 20:19:52
Postat av: Henrik Hansson

Monica: Det är fritt fram för operatörerna att teckna avtal om nationell roaming redan.Sen hävdar du följande:"Istället för att berätta om nya frekvensband som PTS ska dela ut så påstås det att det är orealistikst"Sanningen är den att sedan valet 2006 har följande hänt på spektrumområdet:1) refarming på 900-mhz vilket gör att även operatören 3 har fått tillstånd där. Dessutom kan man numera använda sig av 4g där.2) Regeringsbeslut om 800-bandet, Sverige först i världen, och auktion i slutet av februari i år.3) Spektrumauktion på 2600 MHz, 1800 MHz, 3 500 Mhz (idag!), 2,3 Ghz och 10,5 Ghz planerad till nästa år.Vem är det som har hävdat att det skulle vara orealistiskt för PTS att dela ut nya frekvensband? Sanningen är ju den att inte under någon annan regering någonsin har så mycket spektrum frigjorts för mobila tjänster.

2011-12-08 @ 22:26:01
Postat av: Henrik Hansson

Erik: De 1100 hushållen gäller dem som inte har tillgång till 1 MBit/s. Det finns 16 upphandlade fall där det inte har gått att lösa med annan teknik.Sen finns det ett antal fall, bl.a. i Sörviken, där folk har varit missnöjda med Telias teknikskifte, från koppartråd till radiobaserade lösningar. Telia har nu lagt projektet på is tills dess att problemen är lösta.Vi har idag ungefär 99,98 % befolkningstäckning på 3G-banden. Men yttäckningen är en annan sak. Enligt spektrumutredningen är det främst el-försörjningen av mobilmaster som kostar pengar. I Jokkmokks kommun kostar bara el-försörjning 11,3 miljoner kronor PER BASSTATION! Då är det inte så konstigt att det blir oerhört dyrt att täcka stora delar av inre norrland där det varken finns elledningar eller vägar. Siffran 30 miljarder kronor är fömodligen väldigt försiktigt beräknad.

2011-12-08 @ 22:29:09
Postat av: Lars Flemström

Mobiloperatörernas täckningskartor visar att det finns täckning utomhus någonstans inom en yta av några fotbollsplaners storlek. Om man är ensam och i akut behov av hjälp får man alltså inte vara mer rörelsehindrad än att man kan söka upp en plats med täckning, kanske 100 meter bort. Uppgiften att 1100 hushåll varken har tillgång till fast telefoni eller mobiltelefoni, måste alltså avse att man inte ens har mobiltäckning i närheten av stugan, utan kanske flera km bort.Uppgiften att 50.000 hushåll inte har tillräcklig täckning för att tillkalla hjälp i en nödsituation kan allså vara riktig. Därför borde Telia inte ha tillåtits att dra in underhållet av trådlinjerna innan man haft billiga tekniska lösningar för en driftsäker mobilteloni som ersättning. Nu verkar emellertid sådan teknik ha utvecklats av mobilbredbandsleverantören Net1 i samarbete med teleutrustningstillverkaren Ericson.Hur användbart denna teknik är för angivet syfte vet jag inte, men enligt företagets reklam ser det mycket lovande ut. Man använder en annan frekvens än GSM-operatörerna. Och frekvensen har mycket stor betydelse för hur långt ut från masten som man har täckning. Det kan vara så, att man behöver olika tekniska lösningar storstads- respektive glesbygdsregioner.Då uppstår givetvis problemet att samma telefoner inte kan användas i båda systemen, och kanske en del annat också. Är det inte dags att dela Telia i en statlig tele-infrastruktur-förvaltare (Televerket), som betjänar alla operarörer och en kommersiell teleoperatör (Telia) som konkurrerar med de andra operatörerna på lika villkor?

2011-12-08 @ 23:02:43
URL: http://larsflemstroms.blogg.se/
Postat av: Peter Vettergren

Net1 har inom den avreglerade marknaden redan löst problemet. Vad fint Lars Flemström. Vad jiddrar ni då om? Jo att alla operatörer ska kunna erbjuda full täckning överallt men det tycker ni inte längre så diskussionen måste anses vara avslutad. Du vill väl inte argumentera mot Ledaren.

Ni tyckte så den 7 december men det är en evighet sedan. Ni tycker inte så idag.

2011-12-09 @ 09:53:28
Postat av: Jaya Jansen

Hur kan ni ta upp en sådan här fråga öbverhuvud taget? För att locka unga väljare?

Det har skett ett systemskifte i vårt land, där sjuka människor tvingas på socialbidrag. Vården nedmoteras, Skolan skall vi inte nämna.

Men socialdemokraterna bestämmer sej för att snacka mobiltäckning. Har ni ingen som helst verklighetsförankring längre?2011-12-10 @ 08:37:12
Postat av: Svava

Vilka borgerliga företrädare är det som du får höra från? För jag har inte hört någon Allianspolitiker uttala sig alls. Det enda jag hört är Juholts hot om vite om inte hundra procent täckning, som sedan togs tillbaka nästa dag.Dessutom hörde jag falska påståenden från S-företrädare - och nu menar jag politiker, inte journalister eller bloggare - om att människor inte kan ringa SOS från sina hem.Sedan är jag naturligt skeptisk till att det överhuvudtaget krävs politikeringripande för att täckningen ska bli bättre - både tillgång och kvalitet förbättras kontinuerligt ändå. Det är fullt möjligt att det går att komma längre med lagstiftning och krav, men då hör det till vanligt hyfs med att man berättar exakt vad och varför först - inte hostar ur sig ett vite-hot utan täckning, bokstavligt och bildligt.Det är precis den här sortens utspel utan fakta eller konkreta problemställningar som spär på politikerföraktet. Att du sedan har mage att dra upp avsaknad av empati (= högerspöket: alla Alliansföreträdare äter barn) gör det hela än mer oseriöst och desperat.

2011-12-10 @ 11:30:18
URL: http://svavavalkyrie.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0