Arbetslinjen måste innehålla utbildning

En ny arbetslinje måste vara en utbildnings- och kompetenslinje. Det säger TCO i sin rapport ”Utbildningsgaranti - en väg till arbete”

Under de kommande tio åren kommer fler unga att träda in på arbetsmarknaden än det är äldre som lämnar den. Många unga har hög utbildning, vilket driver upp utbildningskraven. Samtidigt saknar nästan var fjärde ung fullgjord gymnasieutbildning. Utan omfattande insatser, stöd och krav på att fler skaffar sig en utbildning, kommer alla försök att upprätthålla

Vi socialdemokrater vill vara konstruktiva och komma med kreativa idéer för att lösa problemen på arbetsmarknaden. Ett av de problemen är den skyhöga ungdomsarbetslösheten. Vi bjöd in oss till vuxenutbildningen i Skövde. Tog med oss Jonas Olofsson som skrivit rapporten, bjöd in politiker, arbetsförmedlingen, fackliga organisationer, utbildningsanordnare och ungdomar. Det ledde till en mycket intressant eftermiddag med många spännande tankar och idéer.

Kommunerna måste ta ett större ansvar än vad de gör idag för de unga arbetslösa, men då måste de också ha ekonomi till att göra det.

Ge alla ungdomar under 25 en ungdomsgaranti på ett Utbildningscenter, samverka mellan utbildningsansvariga och arbetsliv.

Ge arbetsförmedlingen större möjligheter till att vara flexibel mellan olika åtgärder. Ta bort aktivitetsförbudet som finns för arbetslösa under 26 år

Ge alla ungdomar ett praktikår där de får prova på flera olika yrken så att de vad de ska välja för högre studier.

Var några av de idéer som kom upp och diskuterades.

Det blev ett givande seminarie som gav mersmak

 

TCO-rapporten ab 2 svd expr DN


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0