Lång diskussion på OSSE angående valet i vitryssland

En 19 december var det val i Vitryssland, som de flesta känner till vann Alexander Lukasenko, trots att mycket tydde på att valresultatet skulle bli något annat.  Det finns många som tvekar om valet verkligen var ett demokratiskt val eller ett spel för ´gallerierna.

I OSSE som på svenska och står för "Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa", har vi diskuterat hur valet gick till i Vitryssland. Tony Lloyd, Labourparlamentariker från England var rapportör från OSSE .

Han beskrev valövervakningen i Vitryssland, om missförhållanden och hur de behandlar oppositionen där just nu. Människorna är förtryckta, media är inte fri och Vitryssland är Europas sista diktatur.


Tony Lloyd beskrev att valnatten stördes av frihetsberövande (fängelse) för oppositionsföreträdare, medborgare, journalister, människorättsaktivister och andra företrädare för det civila samhället. Rapporten upprepar att Vitryssland har lång väg att gå att uppfylla sina OSSE-åtaganden för demokratiska val.

Efter hans framträdande följde en lång debatt med många vittnen, parlamentariker som var valövervakare, om hur de inte fått insyn i sammanräkningen och hur missförhållanden gått till.

Vitrysslands representant fick ordet och sa att allt gått rätt till men även representant från Vitryska oppositionen fick uttala sig och han beskrev något helt annat. Många av hans kollegor satt nu i fängelse. Om valen i Vitryssland var fria från fusk skulle det ha blivit ett annat resultat.

Vi kan inte acceptera diktaturer, folket behöver frihet och riktig demokrati


 

OSCE-rapporten

Åsa Lindestam

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0