Nonsens av Maria Larsson

Barnfattigdomen ökar och Barnministern skyller ifrån sig, hon påstår att de förbättrade för barnen åren 2006-2008, det är fel det vet hon. För det första så vann de valet i september 2006, deras första budget lade de okt samma år. De hade med andra ord inga som helst påverkan på situationen i Sverige hösten 2006. Dessutom hade vi internationell konjunkturuppgång då. Det var bra, jobben strömmade till det året. Men sedan blev det värre.  Anders Borg påpekade mycket riktigt att när de vann valet att det skulle två år innan deras politik skulle ge något resultat.

Utgångspunkten var enligt den borgeliga regeringen att Sverige hade för generösa bidragssystem som inte uppmuntrade till arbete och egen försörjning. Genom omfattande skattesänkningar, mest för dem som tjänar mest, och försämrade ersättningssystemen för dem som är arbetslösa eller sjukskrivna, skulle fler komma i arbete.

De förändrade trygghetssystemen har bidragit till att slå undan benen på grupper i samhället som tidigare alltid har klarat sig själva. De rikaste har blivit rikare medan de fattiga har blivit fler. Nästan hälften av regeringens skattesänkningar har gått till den fjärdedel av befolkningen som tjänar mest.

Nu ser vi än värre resultat av deras politik barnfattigdomen ökar dramatiskt. Sedan början av 2000-talet så har barnfattigdomen fördubblats. Under denna mandatperiod ökar barnfattigdomen som andel av samtliga barn med nästan 45 procent. Barnfattigdomen i gruppen barn till ensamstående ökar med över 40 procent.

2010 rör det sig om vart sjunde barn, d v s i genomsnitt 4 barn i skolklass på 28 elever. Alla svårast är det för barn med en ensamstående förälder. I den gruppen är det nästan vart fjärde barn som lever i fattigdom.

 

 

 

DN

svtplay.se

gp.se

rädda barnen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0