Sverige slits i sär, ny interpallation till Borg

Eftersom Anders Borg inte vill svara på mina interpellationer om Barnfattigdom har jag nu skrivit en ny interpellation som jag kallar Sverige slits i sär men som Riksdagens kammarkansli döpt om till ökad fattigdom
Men den hadlar om hur skattesänkningarna går före kvalite i välfärden och bra försäkringar till sjuka och arbetslösa. Allt fler alarmerande rapporter redovisas om att fattigdomen ökar. Detta sker samtidigt som helt andra rapporter visar på att Sveriges ekonomi är mycket stark.

Det är en följd av att klyftorna tillåts öka och rent av uppmuntras att öka. Ekonomer som menar att det är bra med stora skillnader i samhället vinner mark i Sverige i dag. Sverige var tidigare känt för ett starkt samhälle eftersom det stärker den enskilda individen, jämlikhet och sammanhållning. Det varumärket byts nu ut. Bit för bit monteras tryggheten ned i takt med att skatterna sänks, mest till dem som har det bäst. 33 000 välfärdsarbetare har fått sluta i den offentligt finansierade välfärden. Det innebär sämre kvalitet i förskolan, på fritidshemmen och inom vården. Det i sin tur leder i sin förlängning till att fler vill söka sig egna privata lösningar till sina barn och anhöriga. Det gör fler mindre benägna att betala till det gemensamma.

Den ökade barnfattigdomen måste sättas i ett större sammanhang. Barn är fattiga för att deras föräldrar är det. Regeringens politik leder till ett ökat utanförskap på arbetsmarknaden och sjuka människor utförsäkras och hänvisas till socialbidrag. Barn som bor i områden med sämre ekonomiska förutsättningar halkar efter på ett ganska dramatiskt sätt. Den som växer upp med fattiga föräldrar löper mångdubbelt större risk att själv hamna i fattigdom i vuxen ålder, komplett med alla de förhöjda sociala risker det innebär, bland annat risk för arbetslöshet. Regeringens större-skillnader-politik drabbar framtidens vuxna som inte får chansen att uppnå sin fulla potential.

Vi får se om Borg behagar svara på denna Interpellation eller om han tänker lämpa över den till någon annan.
Debatten ska ske inom 2 veckor

ab 

Dålig start på dagen (Storstad); 7 kommentarer
 
Långtidsarbetslös i FAS-3 har blivit avstängd efter kritik mot arbetsgivare (Roger Jönsson (s)); 1
FAS 4 - den som kritiserar ska heller inte äta (Ett hjärta RÖTT);
 


Kommentarer
Postat av: Britta Sethson

Fortsätt att hålla dem på halstret Monica...

2011-02-11 @ 07:48:41
URL: http://nyabrittas.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0