För varje dag hamnar 50 personer nya i Fas 3, de kommer inte ur fällan

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström verkar förvånad på  DN Debatt om att långtidsarbetslösa råkar ut för oseriösa arbetsgivare.

Det här borde inte komma som någon överraskning för Hillevi Engström. Vi socialdemokrater har länge varnat för den här utvecklingen. Till mig sa hon i kammaren den 22 december att jag borde polisanmäla de fall där människor jobbar under slavliknande villkor. DVs jobbar gratis år någon ”lycksökare” som får betalt för att de tar emot dessa arbetare. Hon tycktes inte ha hört talas om det förrän nu. Märkligt.
 

Trots en bred uppgång på arbetsmarknaden så växer kön av långtidsarbetslösa. Först efter att en person har gått arbetslös i minst ett år erbjuds den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin - men bara fyra procent av alla får en aktiv insats där. I moderaternas Sverige får arbetslösa vänta i tre år innan de överhuvudtaget ges möjligheter till sysselsättning på en arbetsplats.

 

M- Regeringen borde i stället ha investerat i utbildning, praktik och subventionerade anställningar med riktiga avtal

 

Till detta kommer problemet med att arbetslösa utnyttjas av oseriösa arbetsgivare. Hillevi Engström skriver om att dessa arbetsgivare ska få betala tillbaka ersättningen från staten men det är mycket oklart hur detta ska gå till. Regeringen har struntat i att ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att kontrollera kvaliteten, ska de göra det i efterhand? Arbetsförmedlingen har sekretessbelagt uppgifterna om vilka arbetsgivare som tar emot arbetslösa i Fas 3, hur ska det gå till?

 

Arbetsmarknadsministern blundar för det faktum att det för tre år sedan var knappt 26 000 arbetslösa i jobb- och utvecklingsgarantin - i januari 2011 är det över 88 000 personer. För varje dag hamnar cirka 50 personer i Fas 3. Det värsta är att de inte kommer ur denna fälla.
Hon har gett upp dessa personers möjlighet att få fler chanser till omskolning eller utbildning. De kommer aldrig ur så här kan vi inte ha det

 

 Min politiska sida, Ett hjärta RÖTT, Martin Mobergs blogg, Alliansfritt Sverigeutredarna  Röda Berget och Högbergs tankar


Kommentarer
Postat av: Bengt Fredriksson

Tack Monica Green för att du tänker på oss långtidsarbetslösa och tar upp den här frågan, som så länge sopats under mattan.

I fas3 jobbar man full tid för max 680kr/dag utan jobbskatteavdrag, trots arbete..

Ingen semester, bara frigång inom ett begränsat område.

Arbete i fas3 ger ingen ny A-kasseperiod

Arbete i fas3 omöjliggör studier osv...Om än somliga har "tur" och kan hamna på en bra arbetsplats så är villkoren usla och ovärdiga. Vi arbetslösa har också räkningar och vill gärna känna förhoppningar inför framtiden, kan vi det nu?

2011-01-20 @ 18:00:47
URL: http://fasan.svenskablogg.se/
Postat av: nina

http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1664&blogg=48273

2011-01-24 @ 10:01:10
URL: http://www.s-info.se/drakfors

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0