Regeringen stänger ute människor från arbetsmarknaden

Trots att konjunkturen nu vänt uppåt är arbetslösheten fortsatt hög samtidigt som många företag får allt svårare att finna arbetskraft med rätt kompetens. Organisationen Företagarna kritiserar regeringen för att ha dragit ned på bristyrkesutbildningar under lågkonjunkturen, utbildningar som kunde ha inneburit att människor hade kunnat ta de jobb som nu växer fram. Istället för att anställa har var tredje småföretag fått tacka nej till order på grund av brist på personal. Parallellt med en ökad brist på arbetskraft så biter sig långtidsarbetslösheten fast

I regeringens jobb- och utvecklingsgaranti (JUG) där människor som länge varit arbetslösa hamnar, finns nu över 85 000 personer. Bara ett fåtal kan räkna med att få stöd i form av utbildning eller praktik. De allra flesta tvingas till passivitet. JUG är allt annat än en garanti för jobb eller utveckling. Ytterst få deltagare kommer ut i jobb, de flesta hamnar istället i Fas 3. Antalet långtidsarbetslösa som anvisas till jobb utan lön, men där istället arbetsgivaren får ett statligt bidrag, ökar kraftigt. Nu har drygt 24 000 personer sådana placeringar, vilket är en fördubbling efter årsskiftet och det ökar med ca 50 personer varje arbetsdag.

Fas 3 är en återvändsgränd. Att erbjuda utbildning är här inte tillåtet. Istället för att ge människor nya chanser till jobb, stängs de ute från den reguljära arbetsmarknaden. Det är ett gigantiskt slöseri med mänskliga resurser och skattepengar.

Välfärden kräver att fler arbetar. Sverige behöver en politik för fler arbetade timmar och full sysselsättning. Varje arbetad timme behövs – alla kan bidra. Med fler jobb växer landets ekonomi. En regering som slösar bort den resursen och låter långtidsarbetslösheten bita sig fast.

Nu behövs investeringar i jobb, utbildning och omskolning inte större orättvisor


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0