Varit på Volvo för Arbetsmiljökartläggning

Just nu genomför vi S-riksdagsledamöter en kartläggning av arbetsmiljön i landet.

Vi genomför alltid en mängd arbetsplatsbesök men just nu fokuserar vi lite extra just på arbetsmiljöfrågorna Arbetslivet förändras på gott och ont. Gott, därför att förändringar kan leda till ökade kunskaper och nya värdefulla erfarenheter. Ont, därför att de ibland skapar nya stressade och pressade situationer. Arbetslivet blir mer krävande, arbetsplatser omorganiseras, personalstyrkan slimmas och arbetsuppgifterna förändras.

Dagens arbetsliv ställer därmed höga krav på utveckling, kunnande och utbildning. De som jobbar behöver ha möjlighet att utveckla sitt kunnande för att långsiktigt kunna behålla jobbet eller för att kunna byta jobb och arbetsuppgifter – för att helt enkelt vara aktiva under ett långt arbetsliv. En god arbetsmiljö gör det möjligt för fler att arbeta längre vilket bidrar till en starkare gemensam välfärd. Friska arbetsplatser är positivt och avgörande både för företagens utveckling, samhällsekonomin och för arbetstagarnas ställning i arbetslivet.

Många riskerar att få visstidsanställningar staplade på varandra år ut och år in. Arbetskraftens utbytbarhet och temporära bemanningar är ett växande problem.

Idag när jag var på Volvo i Skövde blev jag övertygad om att det blivit mycket tuffare på arbetsplasterna. Dels för att vi har en moderatleddregering som ger tydliga signaler om att arbetstagarna ska vara ”snälla, nöjda, stå med mössan i hand”. Dels för att det efter krisen 2008 när massuppsägningar skedde, har det blivit en hårdare attityd över huvud taget.

Jag tar med mig alla synpunkterna och ska fortsätta med fler besök med extra titt på arbetsmiljön, , , , , , , , , , , , ,


Kommentarer
Postat av: Göran Johansson

Här kommer litet mer ammunition till det du skriver ovan. Jag rekommenderar denna artikel i TCO-tidningen: http://www.tcotidningen.se/inflytande-for-lontagare-ger-battre-arbetsmiljo

2011-01-18 @ 16:37:34
URL: http://guuran.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0