Kvinnor jag mötte i Visby

När jag anlände till Visby lyssnade jag till statsministerns tal om världen, rymden och att vi blir äldre och äldre, det talet gav mig ingenting. Det kändes lite gubbigt.

Så när jag summerar den fantastiskt händelserika veckan vill jag nämna några av de kvinnor som gjorde intryck på mig i stället. Jag gick till Västsvenska handelskammarens mingel som Katrien Vanhaverbeke anordnat, jag pratade med henne om deras krav regeringen om SAAB som sammanfaller med IF metall och Trollhättans kommun. Där träffade jag också Carina Lindberg Glavå samt Göteborgs egen Annelie Hultén och partisekreteraren Carin Jämtin med flera i vimlet bland de 500 besökarna. Där var också skeppsmäklare Berit Blomqvist, vi känner varandra sedan jag satt i sjöfartsutredningen i slutet på 90-talet och vi fick en trevlig kväll tillsammans.

Jag fick ett meddelande på facebook från Elisabeth Mattsson. Vi hade inte setts på länge och det verkade som om vi bara var 500 meter från varandra (enligt FB). Det blev ett kort men kärt återseende. Vi hann berätta vad som hänt i våra liv innan hon skulle vidare på seminarie om socialtföretagande och jag skulle vara med i panelen om E- legitimation. På tal om det så sprang jag på Berit Högman och vi konstaterade att vi har mycket att samarbeta omkring när det gäller den digitala klyftan

Det är alltid lika kul att träffa Genusvetaren Kerstin Alnebratt som liknande Almedalsveckan vid en universitetsvecka fullspäckad med kunskap och kompetens som förmedlas till besökarna. Ett annat roligt återseende var med Agneta Blom, vi gjorde en av SSUs första jämställdhetsplaner ihop, numera är Agneta statsvetare på Örebro universitet.

 

Jag stötte ihop med ABFs förbundssekreterare Annika Nilsson och Veronica Palm som hastigast men de borde jag ha lyssnat på mer.

Det var som tur var många barnorganisationer så som Unga Örnar, Majblomman, BRIS och Rädda Barnen med flera som var tydliga med hur barnfattigdomen ökat. Inga Näslund gör alltid ett gediget arbete för Barnkonventionen och adoptivbarn, hon satte barnen i fokus och anordnande bland annat en politikerutfrågning där Hanna Bergstedt gjorde en lysande insats.

 

Ordföranden för Sveriges kvinnojourer Carina Ohlsson har som vanligt haft ett fullspäckat schema med att informera om mäns våld mot kvinnor m.m. Men vi hann i alla fall äta ihop en av kvällarna.

Jag joggade med Fia Eneroth på TCOs hälsojogg där träffade jag även prisutdelare Eva Nordmark, en fantastik kvinna.

Apropå fantastiska kvinnor så var tidningsrubriken ”Wennemo har rätt” mitt i prick. Irene Wennemo har utrett det orimliga i att Hotel och restauranganställda har skyhög a-kasseavgift menas akademiker bara betalar en spottstyver.

Riksdagsgruppens ordförande Carina Moberg och jag hann snacka lite efter det att vi deltagit i socialdemokraternas ekonomiska seminarium om vikten av att investera i kunskap, infrastruktur och bostäder.  Men vi gick också till S-minglet och där träffade vi ”alla”, bland annat Netroots entusiasten Natalie Sial och arbetsmarknadsutskottets Ylva Johansson. Förutom jämställdhets politik pratade Ylva och jag naturligtvis fotboll.

 

Carin Elgestam Adolfssson, Kerstin Nilsson och jag pratade bland annat energieffektivitet, biogas och miljö med E-on

Marie Nordén skulle ha varit på chip to Gaza. Men eftersom båtarna med förnödenheter till de instängda Gazaborna blivit stoppad av såväl Israel som Grekland så kom Marie till Sverige och Gotland i väntan på att få åka tillbaka inom kort. S-kvinnan Carina Hägg som också jobbar med utsatta kvinnor i världen, stötte jag på titt som tätt, fast henne följer jag mest på twitter.

Jag fick ett sms av Eva-Lena Jansson en sen kväll om att vi inte hade hunnit ses, hon var på en pub och jag gick dit, vi pratade bland annat om S-kvinnors roliga tid på Björkhaga m.m. När vi gick därifrån tog Louise Malmström ut oss i den Gotländska sommarnatten.

 

Kommunals ordförande Annelie Nordström och Hotell och resturangfackets ordförande Ella Niia har båda haft framgångar i veckan. Dels genom Håkan Juholts löfte om heltid en rättighet, deltid en möjlighet samt kravet på att följa kollektivavtalen för att komma åt lönedumpningen och stärka tryggheten för löntagare. Den alltid så positiva och energiska Louise Lagerström Lantz blir man både glad och får energi av att möta i Almedalen, hon var nöjd med det genomslag som Hotell och Restaurang och Handels fått i arbetet för seriösa företag och stopp för utnyttjande av arbetskraft.

Bytte några ord med SSUs Jytte Guteland, hon hade haft en mycket bra vecka både politiskt och socialt. Hon var en av spökhistorieberättarna vid en lägereld mitt i natten.

Jag har träffat betydligt fler kvinnor (och män) som också haft stor betydelse för Almedalsveckan, men inser nu att jag inte kan nämna alla. Då tar detta blogginlägg aldrig slut. Jag stannar här och får försöka nämna er andra en annan gång, allt gott!


dn ab 2 3


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0