”Hellre mat på bordet än 100 kr till klasskassan”

Rubriken är tagen från ett av de citat som Rädda Barnen fått från föräldrar i sin fattigdomstudie. Ett annat citat var från en 15 årig flicka.

”Jag får kläder när mamma har råd, det måste ju räcka till hyra och så”

Idag bjöd vi socialdemokratern in forskare, föreningar, statsvetare, socionomer, Barnombudsmannen, Rädda Barnen, Majblomman med flera till et kunskapsseminarium till Riksdagen. Vi lyssnade till expertisen som gav oss en mängd fakta om utvecklingen.

Tyvärr går utvecklingen åt rakt fel håll, inkomstspridningen ökar, antal barnfamiljer med socialbidrag/försörjningsstöd ökar.  Föreläsarna var tydliga – Barnfattigdomen ökar i Sverige Professor Taipo Salonen talade bland annat om att fattigdomen går att mäta på olika sätt

Bland annat genom

  • Inkomstfattiga – hushåll med låga inkomster
  • Ekonomisk fattiga – hushåll med inkomster sim understiger nödvändiga utgifter
  • Materiellt fattiga – hushåll som saknar materiell standard
  • Försörjningsstöd

Försörjningsstödet har ökat med 15% från 2008 till 2010 och det fortsätter att öka.

 Rädda Barnens Inger Ashing och fortsatte både med fler citat, krav på Nationell handlingsplan och högre grundnivå i föräldraförsäkringen med hänvisning till rapporten.

Lena Holm från Majblomman beskrev att en klar majoritet av Sveriges kommuner saknar en plan för att bekämpa barnfattigdom och en tredjedel saknar en egen policy om avgifter i skolan. Möjligheten till glasögonbidrag till barn med synfel varierar över landet och situationen för barn i ekonomiskt utsatta familjer skiljer sig fortsatt åt beroende på var i Sverige de bor.

Dessutom  talade Håkan Juholt om varför det är så viktigt att hålla ihop och bekämpa barnfattigdomen.

 

Går ifrån seminariet med kunskapen om att fattigdom påverkar barnens hälsa, utbildning, fritid och leder till socialt utanförskap- Så kan vi inte ha det. Satsa på framtiden, invetsera i barnen, i stället för fortsatta skattesänkningar.
Sluta förklara bort barnfattigdomen, gör något i stället.

 DN AB EX SVD

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0