i morgon debatt och beslut om utförsäkringarna

 

I morgon fredag samlas riksdagen för sitt extrainsatta möte. Inte för att ”sommarlovet” brutits. Det där med sommarlov märker jag inte av eftersom vårt uppdrag pågår även när vi inte är i Riksdagshuset. Det är till och med så att Riksdagsuppdraget tar större tid i anspråk utanför Riksdagshuset och tur är väl det. Där sker de slutgiltiga demokratiska besluten.

 

Men morgondagen handlar om utförsäkringarna och de uteblivna förbättringarna som Regeringen lovat. De har ju sagt att de inte visste om att det skulle bli dåligt för de sjuka när de applåderade sitt beslut för 3 år sedan. Dagens media visar på motsatsen. Dessutom vet vi som lyssnar på Reinfeldt att han alltid pläderar för större skillnader. (eftersom det är bra med incitament)

Men i alla fall så har regeringen sagt att de skulle komma med förbättringar. Utan att det händer något En arbetsgrupp inom regeringskansliet har tagit fram ett antal förslag som skickats på remiss till myndigheter och organisationer. Flera av remissinstanserna pekar på att förslagen bidrar till ökad otydlighet i regelverket kring sjukförsäkringen och att de är otillräckliga för att skapa en hållbar sjukförsäkring. Det här visar att förslagen i regeringens skrivelse inte klarar av att ge tillräckliga och varaktiga förbättringar för de sjuka och att de istället skapar nya problem med t ex rättssäkerheten.

 

Svårt sjuka människor kan inte vänta längre. Därför föreslog Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att riksdagen skulle ta initiativ till förändringar av sjukförsäkringen som skulle åtgärda åtminstone de mest akuta problemen. Det handlade om den ekonomiska situationen på de nollklassade, prövningen mot arbetsmarknaden efter 180 dagars sjukskrivning och utförsäkringarna ur sjukförsäkringen. Egentligen behöver sjukförsäkringen förändras i grunden. Men vi avstod från att föreslå genomgripande förändringar därför att vi hoppades kunna bli eniga med åtminstone de borgerliga partier som utåt kritiserat sjukförsäkringen.

 

Eftersom regeringen, trots åtskilliga löften, inte lagt några förslag i riksdagen, finns bara ett förslag att rösta om. Vår förhoppning är att våra förslag till förändringar röstas igenom. Svårt sjuka människor kan inte vänta ännu längre på de akuta förändringar som regeringen så länge utlovat.


svt svd  gp


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0