Idag beslutade Riksdagen om Lex Laval, kollektivavtal för alla

Den hårt kritiserade lagen ”Lex Laval” som infördes efter det uppmärksammade skolbygget i Vaxholm för några år sedan, ska rivas upp. Det beslutade riksdagen idag. I en motion har (S) krävt att reglerna ändras så att löntagarnas villkor kan stärkas på arbetsplatserna.

 

Det är bra att människor och företag kan röra sig över gränserna, men vi vill att det sker med schyssta villkor. Den fria rörligheten ska inte användas så att skrupelfria företag kan konkurrera ut seriösa, genom att dumpa löner och villkor. Svenska kollektiv avtal ska gälla för allt arbete som utförs i Sverige.

 

Regeringen har inte lyft ett finger för att värna den svenska modellen där arbetsgivare och fack gör upp om löner och villkor, tvärtom. Genom Lex Laval passade regeringen på att göra det svårare att kräva lika villkor för alla som jobbar i Sverige. I många fall blev det till och med omöjligt att kräva kollektivavtal för utländska arbetstagare som jobbar tillfälligt i Sverige. I nuläget är det mer eller mindre fritt fram för dem som vill, att konkurrera med social dumpning. Exemplen på hur människor utnyttjas och tvingas jobba till extremt låga löner och undermåliga villkor, är tyvärr många. Detta kan inte fortsätta.

 

Samarbete bygger välfärd. När människor flyttar sprids kunskap, nätverk växer och nya möjligheter uppstår. En gemensam europeisk arbetsmarknad rymmer utveckling. Men det ska aldrig spela någon roll om man kommer från Luleå, Riga, Lissabon, Göteborg eller någon annanstans. Lika lön för lika arbete, enligt avtal och lagar, är den princip som ska gälla. Därför tar vi fighten för kollektivavtalen!


Jan Seb


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0