IT-moln

Idag deltog jag i ett så kallat ett rundabordssamtal om ”CLOUD COMPUTING AND THE PROTECTION OF PERSONAL DATA”.  I samband med att IT-molnet uppmärksammas kommer också integritetsaspekterna upp.  Det handlar om personuppgifter persondatakydd  m.m.

 

Därför bjöd European Privacy Association (EPA),  Institutet för Rättsinformatik (IRI) vid Stockholms universitet och Microsoft in till ett möte om personlig information i molnet.

Mötet inleddes av Paolo Balboni, Executive Director för European Privacy Association(EPA),  som  presenterade  arbetet med en EPA rapport som kretsar kring integritetsfrågor och molnet samt hur dessa utmaningar ser ut för organisationer. Han berättade också om en ny rapport som kommer att släppas i sommar och som adresserar specifikt dataskydd i molnet.

 

Därefter talade Cecilia Magnusson Sjöberg Stockholms universitet hon höll sig mest  till juridiken och hur ett IT-moln ska kunna fungera rent juridiskt och vad det innebär för eventuella förändringar för användare och operatörer.

 

Daniel Akenie från Microsoft talade om vilka som samarbetar för molnet. Om integritet, säkerhet, balansen och fördelarna.  Han passade också på at beskriva hur tekniskdata kan finnas i luften med hjälp av turbiner, chips, batterier och kyla …

 

Sedan blev det dags för huvudanföranden av Dr Serge Gijrath som också beskrev strategin för molnet, plattformen, säkerheten, fördelarna och nackdelarna.

Han tryckte naturligtvis på de positiva möjligheterna som det kan ge för företag, medier, privatpersoner och samhället. Dessutom framhöll han energieffektivitet men naturligtvis handlade det mest om hur säkerheten ska se ut.

 

Intressant möte med många spännande utmaningar


http://cloudsweden.se/

http://www.ontheissues.se/post/Cloud-Computing-och-framtiden-for-personlig-information.aspx


Kommentarer
Postat av: Micke vK

Eben Moglen har en bra analys av problemen med molntjänster m.m. från ett användarperspektiv:

http://isoc-ny.org/?p=1338

http://www.softwarefreedom.org/events/2010/isoc-ny/FreedomInTheCloud-transcript.htmlHans projekt FreedomBox verkar rulla på bra:

http://freedomboxfoundation.org/learn/

...och dessutom ledde det där talet till att några drog igång FB/Twitter-alternativet Diaspora:

http://en.wikipedia.org/wiki/Diaspora_(software)

En av de mest spännande svaren på utmaningen med molntjänster är annars Unhosted, som bl a går ut på att skilja tjänster från databaser:

http://blogs.fsfe.org/fellowship-interviews/?p=2992011-06-14 @ 21:53:25
URL: http://vansterteknik.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0