Moderaterna desperata över att det klan bli förbättringar för de sjuka

Just nu beter sig moderaterna i Riksdagen alldeles sanslöst. Inte nog med att de apploderade försämringarna för de sjuka för 3 år sedan. Just nu tar de varje litet byråkratisk halmstrå som kan förhindra att majoriteten i Riksdagen att göra det lite bättre för de sjuka.

 

Sjukförsäkringen uppvisar stora brister, både när det gäller rehabilitering tillbaka till arbete och när det gäller den ekonomiska tryggheten för människor som drabbas av sjukdom. Vi är beredda att medverka till att finna långsiktiga och konstruktiva lösningar inom ramen för det arbetet. Samtidigt är det nödvändigt att snabbt finna lösningar på några av de mest akuta bristerna i sjukförsäkringen. Vi har återkommande i riksdagen föreslagit förändringar som röstats ned med hänvisning till att regeringen skulle återkomma med förslag som skulle lösa de mest uppmärksammade problemen i sjukförsäkringen.

Därför har vi tagit ett utskottsinitiativ, som nu motarbetas till varje pris av moderaterna.

Det går inte att sätta en absolut tidsgräns för hur länge en person kan sakna arbetsoförmåga på grund av sjukdom. Både sjukdomar och människor är olika och det är nödvändigt att det finns utrymme för individuella bedömningar. Ingen ska kunna utförsäkras från sjukförsäkringen endast därför att ett visst antal dagar med sjukpenning har förflutit.

 

Vi föreslår att

1. Regeringen bör senast i höstens budgetproposition återkomma med förslag som innebär att de aktuella personerna får en ersättning som ligger i nivå med den man uppbar när den tidsbegränsade sjukersättningen upphörde.

2. Regeringen bör senast i samband med höstens budgetproposition återkomma med förslag som innebär att sjukpenningen inte upphör efter 550-dagars gränsen, att den försäkrade har rätt att senast vid denna gräns få tillgång till arbetslivsintroduktionen och att den försäkrade behåller sin sjukpenning så länge man på grund av sjukdom saknar arbetsförmåga.

3. Regeringen bör senast i samband med höstens budgetproposition återkomma med förslag som, i avvaktan på en mer långsiktigt hållbar lösning, innebär att arbetsförmågan prövas mot arbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden, eller annat lämpligt arbete som är tillgängligt för den försäkrade.

 De nya reglerna bör träda i kraft så snart möjligt men senast den 1 januari 2012.

Vi begär att Socialförsäkringsutskottet inkallas omedelbart efter voteringen om moderaternas begäran om återremiss får stöd. Det finns en majoritet i riksdagen för förbättringar i sjukförsäkringen - det borde inte moderaterna förhindra.  

Riksdagen kan inkallas för votering redan nästa vecka, just nu sammanträder gruppledarna, vi får se vad de kommer fram till


AB expr DN svd


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0