Bostadsbubbla eller inte – Ungdomar behöver jobb och bostäder

Just nu har Finansutskottet öppen utfrågning om den svenska kreditutvecklingen och ansvariga myndigheters åtgärder. Utfrågningen sker på initiativ av oss socialdemokrater eftersom vi vill se en bättre överblick över hushållens lån för att inte hamna i en bostadsbubbla. Regeringens eget expertorgan Statens Bostadskreditnämnd (BKN) rapporterade för några dagar sedan att bolånen växer snabbare i Sverige än i andra länder.

Hushållens bolån ökar varje månad med 13 miljarder kronor - vilket motsvarar en årstakt om 8 procent.  De som håller anförande är Anders Borg, finansminister, Peter Norman, finansmarknadsminister, Stefan Ingves, riksbankschef och Martin Andersson, generaldirektör, Finansinspektionen. Efter deras inlägg kommer vi få ställa frågor.

Flera olika förslag har förts fram av de borgerliga småpartierna för att möta de växande bostadspriserna. Bl.a. förslag om t.ex. amorteringskrav från Kd och försämrade ränteavdrag från Fp men det skulle slå fel att försämra ränteavdragen

Vi menar att det behövs tuffare krav på bankerna. Krav på kapitaltäckning, kassakrav och annan reglering av bankverksamhet borde användas för att skapa en bättre balans.

Det byggs för lite och vi har haft ett lågt byggande att antal år och sedan ett år tillbaka tvärnitade byggandet och det är ungdomarna som lider mest av det

Allt fler bedömare pekar på att Sverige trots ”massarbetslöshet” om åtta procent får allt fler tecken på arbetskraftsbrist. I riksbankens senaste protokoll (som publicerades i går) så påtalar flera ledamöter den växande bristen.  Arbetskraftsbristen i ett läge med massarbetslöshet beror bl.a. på omfattande nedskärningar som gör att de arbetslösa inte kan ta de lediga jobben. 1 av 3 arbetslösa är långtidsarbetslösa. Dessutom har vi mycket hög ungdomsarbetslöshet vilket gör det ännu svårare för ungdomar att flytta hemifrån

webbTV i Riksdagen dn svd ab expre


Kommentarer
Postat av: lisbeth

Som vanligt gör du bra ifrån dej i Riksdagen och till skillnad från dina bleka sossekompisar du har som inte vågar ta i ordentligt och trycka till den arrogante A Borg eller hans tuppkyckling Munkhammar som hostar upp sej inför honom.

Munkhammar är som en Parodi på jag vet inte vad!.Dagen till ära hade du en annan vid din sida som jag inte kommer ihåg namnet på Per persson kanske. Han var ovanligt bra i sina inlägg.Du är väldigt duktig och aktivare än många andra i ditt parti. Du vågar trampa på och ställa dessa gossar inför skranket som många andra inte gör både i tal och skrift.Denne hånleende Borg skulle man bara vilja gå fram och dra åt. Tur att jag inte jobbar i Riksdagen för då hade jag gjort det. I dag var han extra spydig för att vara representant för regeringen och man undrar ju faktiskt om det är tillåtet att bete sej som en översittare med lön från oss skattebetalare.Talmannens roll borde ifrågasättas när denne inte kan avstyra en ansvariges översitterimetoder som går rakt ut i rutan och inte impar på tittaren.Klart att man vill ha en saklig och seriös debatt när man nån gång får tillfälle att se er i rutan och inte ett gäng pajasar som enbart ser pajkastning som metod att försöka imponera.Vad ville jag ha sagt?

Jo jag tycker att du sköter dej ensam alldeles utmärkt jämfört med det trassleriet som förekommer i toppen av ditt parti.

Tur att någon av er sysslar med politik!

2011-03-01 @ 23:49:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0