Rivstart för tillväxt, rättvisa och framtid

Efter månader av ovisshet och interna debatter är det äntligen dags för vår extra kongress. I morgon samlas vi socialdemokrater till kongress i Stockholm. Ny partiledning, ja det blir en betydligt större ommöblering i verkställande utskottet än vad jag hade förväntat mig. Ideologen, pragmatikern och humoristen Håkan Juholt förväntas få internationalisten och ordningsmänniskan Carin Jämtin vid sin sida. De blir ett fantasiskt radarpar.  Dessutom förslås Mikael Damberg, Veronica Palm, Leif Pagrotsky  och Lena Micko få nya uppdrag i VU:t

Det är på tiden att vi gör en Ctrl+delite, en omstart, en rivstart för att komma upp på banan igen. Den borgerliga regeringen har kommit undan för lätt med sin orättvisa politik just för att vi bara kritiserat dem och varit för otydliga i vad vi själva vill. Men nu har vi chansen att ändra på det.

Arbete åt alla är och förblir vår fråga. Den borgerliga regeringen påstår att de vill ha fler jobb men nöjer sig med en arbetslöshet på 6-8% för att på sätt hålla nere lönerna och för att arbetarna ska konkurrera om jobben. Att alla människor som kan ska arbeta, har alltid utgjort en central del i den socialdemokratiska arbetslinjen.  Men för att klara de nya jobben behövs utbildning, omskolning, folkbildning och kompetenslyft.

Vi vill att Sverige ska stå starkt, inte bara idag utan också i framtiden. Då krävs en politik som investerar i nya jobb, i forskning och utveckling och i utbildning . Den svenska modellen som förenar marknadsekonomi och välfärd, som visat sig vara så framgångsrik, behöver utvecklas, inte avvecklas. 

 Den viktigaste framtidsfrågan är att satsa på barnen. Vartenda unge ska få chansen oavsett bakgrund, vilka föräldrar de har eller var de bor. Att 200 000 barn idag växer upp i fattigdom är inte värdigt ett välfärdssamhälle, en skamfläck för oss alla. Så här har vi tillsammans lite att bita i. Generell välfärd, skola, förskola, fritidsaktiviteter är några byggstenar för barnen och därmed också för framtiden.

Jag ser fram emot kongressen i morgon och därmed också den rivstart vi behöver göra för Sverige 


 

SAP    2 LO i DN DN SVD 2 AB 2 3 expr 2 3 mitt i steget Peter A 


Kommentarer
Postat av: Rickard

Fina ord.

Lycka till, det kan ni verkligen behöva. Ni har en lång resa framför er.....

2011-03-24 @ 22:14:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0