Starka intryck i Palestina

Att befinna sig i Palestina samma vecka som USAs president Obama haft sitt Mellanöstern-tal är omtumlande. Det hade det naturligtvis varit ändå, efter som stämningarna här är minst sagt skakiga. Men eftersom vi träffat så många FN-utsända, Israeler, Palestinier, kristna, muslimer, föreningsaktiva, fredsaktivister som kommenterat vad Obama har sagt blir det extra starkt för mig i alla fall. Att Obama sagt i sitt tal för en vecka sedan att 1967 års gränser är starkt men i fråga sätts från båda sidor och kräver handling.

 

Vi har träffat Palestinier i Östra Jerusalem som blir vräkta för att Israeler ska bo där eller så ska de plantera en park just där. Vi har träffat människor som måste köa igenom en port i en mur varje dag de ska till arbetet. Vi har träffat skolbarn som blir spottade på för att bosättare tycker att de borde flytta. Vi har sett den 700 km långa muren som till 85% går på Palestinsk mark. Vi har träffat förtvivlade män och kvinnor som tror att det är kört för att de tror att Israel över huvudtaget inte vill ha fred.

Men vi har också träffat optimistiska, engagerade Israeler och Palestinier som jobbar för en demokratisk fredlig lösning.

Att muren föll i Berlin 1989, att apartheid fick ett slut i Sydafrika gör att det finns hopp även för en fredlig lösning i Mellan Östern.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0