Vi måste göra något för fred i Mellanöstern

 

Det pågår ett krig i Israel och i Palestina. Det pågår ett förtryck och en åtskillnadspolitik, många säger att den är värre än den apartheid som bedrevs i Syd Afrika. Israel använder sin maktposition och använder hela världens dåliga samvete till att förtrycka Palestinier.

 

För tre år sedan, när jag var här senats, tyckte jag att det var förfärligt att se fattigdom och stängsel i Hebron, den förbannande muren som skär rakt genom Palestinska samhällen och den dagliga terrorn av Palestinier som pågick. Det handlade om förnedring vi checkpionts, om lägre löner, om särskilda vägar för Israeler m.m

 

Nu när jag kom hit igen såg jag att det blivit ätter värre.

Det blev plötsligt väldigt tydigt att regimen i Israel inte kommer att ge sig förrän de etniskt rensat bort alla Palestinier från hela området. De fördriver, vräker, tar land, tar vattnet, kastar oskyldiga i fängelse och hindrar varje form av fredsuppgörelse.

 

Samtidigt ska vi vara medvetna om att väldigt många Israeler inte alls vill vara med om ytterligare krig, våld och förtryck. De vill kunna leva sida vid sida med sina grannar precis som det Palestinska folket vill ha demokrati, försoning och fred.

 

Det som är mest beklämmande är att hela världen tittar på, FN tittar på, USA tittar på, EU tittar på och vi tittar på, vi ser vad som händer utan att stoppa det.

Många blundar och inbillar sig att det är någon slags uppgörelse mellan jämbördiga parter. Men de allra flesta har inte en aning om vad som pågår.

 

Okunskapen om att denna etiska rensning pågår är kanske det mest beklämmande.

Det kan inte fortsätta så här, det måste bli ett stopp. Insikten förpliktigar, vi måste berätta om vad som pågår, vi måste pröva alla möjligheter för att stoppa förtrycket.

 

Det kan handla om att bojkotta varor från Israel, det kan handla om att erkänna staten Palestina, det kan handla om att riva muren som går på Palestinsk mark, det kan handla om omedelbart stopp på bosättningar och att Israeler inte får vräka Palestinier i Östra Jerusalem, Det kan handla om att bosättare inte får stjäla dricksvattnet för att vattna sina gräsmattor.

 

Själva ska jag fundera lite på vad som kan vara en framkomlig väg men en sak är säker.

Vi kan inte ge upp.

 

 

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Andreas

Hej Monica.Tycker det är lite tråkigt att åter igen se ett inslag i.den här debatten som bara skuldlägger en part. Att skylla på den "starka" parten är ju (s) paradgren, men vore ju intressant att se någ form av kommentar eller analys om hur Hamas påvekar situationen. vad tycker du om det?

2011-05-28 @ 20:43:40
Postat av: nils johnsson

"det kan handla om att riva muren som går på Palestinsk mark, det kan handla om omedelbart stopp på bosättningar och att Israeler inte får vräka Palestinier i Östra Jerusalem, Det kan handla om att bosättare inte får stjäla dricksvattnet för att vattna sina gräsmattor."Och hur skulle Sverige få detta att ske i praktiken? Det är väl inte direkt någon brist på protester mot Israel och det har ju inte lett till några framsteg hittills. Att bara säga att man vill ha fred i mellanöster är snömos, kom med något förslag om hur Sverige borde agera, du sitter ju trots allt i riksdagen.

2011-05-28 @ 21:20:33
Postat av: Emil Eklindh

Det känns lite tråkigt att du inte ser även den andra sidan av konflikten. Det handlar inte bara om att Israel gör övergrepp på Palestinier. Visst förekommer det ingen kan förneka det. Men palestiner har genomfört en mängd sprängdåd mot Israel. De besköt en skolbuss med raketer. De sprängde ett café fyllt med studenter. Palestinska organisationer beskjuter ofta Israeliska städer med raketer. Man måste titta på båda sidorna. Israel säger ju att muren byggdes för att hålla ute "terroristorganisationer".

2011-05-30 @ 09:49:47
Postat av: karin

Hej Monica,Varje gång jag läser den här typen av inlägg undrar jag, men hur ska man lösa situationen? Konflikten i Hebron är ju mycket äldre än Israel som stat, hur ska man kunna garantera alla gruppers rätt till staden? FN? Delning? Det är en väldigt komplex fråga. För både araber och judar måste ha rätt till sina heliga platser.Karin

2011-06-03 @ 18:40:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0