En äldrevård som går att lita på

Vi måste alla känna oss trygga i att våra äldre anhöriga tas om hand på ett värdigt sätt. Vi behöver satsa på kvalitets höjning i äldrevården både för de äldres skull, för de anställdas skull och för att anhöriga ska kunna gå till sitt jobb och koncentrera sig på det.  Boendefrågorna för äldre lösas. Antalet platser i särskilt boende fortsätter att minska, sedan 2006 har 4 600 platser försvunnit. Denna utveckling med allt färre platser är helt ohållbar på sikt när vi vet att antalet äldre ökar. Men det finns samtidigt ett stort behov av trygghetsboenden med utvecklad service som inte tillkommer i den utsträckning som behövs. Staten måste ta en aktiv roll med insatser och planering för att lösa framtidens bostadsfrågor för äldre.

 Samhället har ett särskilt ansvar för denna dementa men bristerna är stora och reglerna otydliga. Socialstyrelsen ansåg i en granskning för något år sedan att nära 6 av 10 demensboenden var underbemannade. Trots att personalen är den viktigaste faktorn i demensvård saknas riktlinjer för bemanning. Gamla och multisjuka patienter måste garanteras en sammanhållen och långsiktig vårdinsats.

Matkvaliteten inom äldreomsorgen få högsa prioritet Vi vet att bra mat spelar stor roll för välbefinnande och välmående. Måltiden ska alltid vara något som man ser fram emot. Då behöver det finnas resurser och kunskaper för än godare och bättre mat.

Det behövs 100 000 nyanställningar de kommande 10 åren. Arbetet måste uppvärderas, bli mer attraktivt och satsningar behövs för att möjliggöra kontinuerlig fortbildning för personalen. Fler unga människor behöver välja att utbilda sig för att arbeta i äldreomsorgen.


Börje A AB


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0