Tänd ett ljus idag

Det finns många anledningar till att tända ljus i mörkaste november. En av det viktigaste anledningarna är att det FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor idag den 25 november.

Våld mot kvinnor är vanligare och värre än de flesta tror. Det händer där du minst anar det och har förödande konsekvenser för kvinnorna, men också för de i många fall inblandade barnen. Det könsrelaterade våldet drabbar kvinnor i alla åldrar, överallt i världen. Det förekommer i alla samhällsklasser, hos alla folkgrupper och i alla kulturer och förövarna går oftast fria. Det könsrelaterade våldet kan oftast sorteras under betäckningen grovt våld, och det händer oftast i hemmet. Det handlar om grova förnedringar, fysisk och psykisk tortyr och grova våldtäkter. I Sverige utsätts kvinnor i alla åldrar och samhällsklasser för våld, inte minst av män som de har eller har haft en nära relation till.

Alarmerande nog tycks också våldet mot kvinnor ha ökat de senaste åren. Mellan 20 och 30 kvinnor misshandlas till döds varje år. År 2004 anmäldes omkring 22 700 fall av misshandel mot kvinnor. Men mörkertalet är stort och enligt Brottsförebyggande rådets uppskattningar utgör det polisanmälda våldet endast cirka 20-25 procent av det faktiska våldet.Dessutom har Margot Wallström i sitt uppdrag om utsatta kvinnor i krig och konflikt visat på både hur våld och övergrepp på kvinnor är ett mycket större problem än ”bara” de drabbade. Våldtäkt som vapen i krig kan lamslå hela samhällen och regioner och måste på alla sätt motarbetas.


Ingen kan göra allt men alla kan bidra med något. Sveriges regering borde ta initiativ till stöd för FN:s arbete idag men vet inte om de prioriterar det.Vi kan driva opinion i frågan och vi kan tända ljus i mörker. Gör det du också
Hägg SVD SAP


Kommentarer
Postat av: Bo

Omförmulera dig:Våld i nära relationer kan drabba en oavsett kön, etnicitet och sexuell läggning. Gör hela denna

fråga neutral och använd inte feminismens förklaringsmodell.

2011-11-25 @ 09:56:49
Postat av: Monica

Med all respekt Bo för att våld i nära relationer kan drabba även män så är Margot Wallströms uppdrag tydligt och Den 25 november är FN:s Internationella dag mot våld mot kvinnor

2011-11-25 @ 12:53:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0