Var är barnperspektivet på tågstationer?

Besök på Jernhusen med uteblivet barnperspektiv
Idag besökte trafikutskottet Jernhusen för att få en genomgång av  deras utvecklingsplaner för tåg och kollektivtrafik.  En förmiddag med många frågor om depåavgifter, underhållskostnader och snöröjning m.m.
Sveriges terminalnät växer och utvecklas, det finns 28 större godsterminaler och  15 hamnar med kombitrafik. Vidare fick ta del av projektet om att utveckla städerna, öka kollektivtrafiken och förbättra miljön. De menade att staden och därmed också stationen ska leva 24 timmar om dygnet .....
Malmö, Göteborg och Stockholms stationer ska utvecklas och integreras i respektive stad mycket bättre framöver.
Som exempel nämndes att Göteborg behöver en helt ny Centralstation i samband med att nya Västlänken byggs.
Vi avslutade med att djupstudera ombyggnaden av Stockholms central.
En av de frågorna som blev obesvarade var barnperspektivet.  Det är förvånande för att inte säga häpnadsväckande att barnen glöms bort i  en sådan enorm satsning som görs just nu.
Barn borde ha en centralplats i planerna. Barnen borde kunna göra något annat än att köpa hamburgare när de väntar på tåget. Barn ska naturligtvis inte förpassas till ett litet rum någonstans långt bort. Barn borde kunna åka kana, gunga, måla, klättra, läsa eller lyssna på sagor eller titta på konst mitt i Stockholm central. Dessutom borde barnvagnar ses som en tillväxttillgång inte som en besvärlig last som bara tar plats.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0