Fred och säkerhet

 

Kirgizierna röstade för fred och säkerhet. OSSE bedömer valet var i det stora hela demokratiskt, tyvärr överskuggades mycket av det undervaldagen.. Valkampanjerna har kunnat genomföras i öppenhet och respekt, media har kunnat skildra fritt och valdagen genomfördes med noggrannhet och möjlighet för observatörer att ostört kunna övervaka både i vallokaler och vid röstsammanräkningen.

Men det har också förekommit oegentligheter som bland annat att människor har saknats i röstlängderna. Det har rört sig både om ungdomar, sjömän och nyinflyttade, men även sådana som bott på samma ställe länge och som försökt registrerat sig på bästa sätt före utsatt tid dvs. 20 oktober . I södra delen av landet förekom även vissa oroligheter mellan representanter från olika presidentkandidater.

De fyra ordförandena för de olika internationella valorganisationerna OSSE PA, EU, Europa Rådet och ODHIR genomförde en gemensam presskonferens om att valet i det stora hela gått till på ett demokratisk sätt och att det är positivt för ett land som så nyligen haft våldsamma uppror.

Men de tillade naturligtvis också att det finns betydande förbättrings potential. Så som att röstlängderna ska innehålla alla som registrerat sig som väljare, att rösträtten ska gälla även de som sitter i fängelse, att det borde ha funnits kvinnor som presidentkandidater osv.

 

 

Det har visat sig att kvinnorna har burit upp detta val men det är män som har kandiderat till president. Kvinnorna har fört registerringen av väljarna, har lämnat ut valsedlar, kontrollerat röstlängderna och genomför röstsammanräkningen med stor öppenhet och stått upp för demokratin.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0