Heltid en rättighet deltid en möjlighet

Har ni tänkt på att det går att lösa arbetsscheman för heltidsanställda i butiker där det jobbar flest män trots att de har öppet lika ofta och länge?

Det är märkligt att kulturen att det ”bara” går att göra schema om de anställda jobbar deltid och delade turer nar bitit sig fast i kvinnodominerade yrken.Kvinnor och män arbetar i olika sektorer, inom olika yrkesgrupper och på olika positioner. Kvinnor och ungdomar används alltför ofta som flexibilitetsbuffertar på arbetsplatser.

 De anlitas vid behov och vid arbetstoppar –men slås ut lika snabbt som de kommer in. Kvinnor får i högre grad deltids- och tidsbegränsade anställningar istället för fasta jobb. Bland män dominerar heltidsanställningar. Korta anställningar innebär mer ensidiga och monotona arbetsuppgifter, mindre frihet och sämre möjligheter till utveckling i jobbet.

Vi behöver bryta den könsuppdelade arbetsmarkanden och vi måste ge kvinnor chansen att leva på sin lön och inte fasta i vik och timanställningar

I skuggbudget lyfter vi upp jämställdheten och lovar lagstiftning för rätt till heltid. Vi vill stimulera de kommuner som har förskola och fritidshem på kvällar, nätter och helger, eftersom ett modernt arbetsliv innebär krav på att kunna jobba på så kallad obekväm arbetstid

Svenskt arbetsliv måste utformas på ett sätt som gör det möjligt för alla, kvinnor som män, att försörja sig på heltidsjobb!

 

 

s-kvinnors debattartikel


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0