Vallokaler, valobservationer och presidentkandidater

Idag har vi fortsatt genomgången med hur vi ska arbeta som valobservatörer på ett korrekt sätt i morgon. Vi har gått igenom vilka som arbetar tillsammans, vilka vallokaler vi ska besöka och hur vi ska agera om vi ser några oegentligheter.  Vi talade om de som inte registrerat sig i förväg och därför inte kan rösta. Vi talade om hur till exempel funktionshindrade har möjlighet att rösta m.m.

Dessutom har vi träffat tre presidentkandidater och tre representanter för tre andra kandidater.

Det var en ganska brokig skara med män med olika ingångar om varför de ville bli presidenter.

Slutligen träffade vi långterms observatörer dvs. de som jobbar åt OSSE och stannar i respektive valland i 5-7 veckor före valet. Det gör de för att kunna följa valkampanjerna och se om det pågår felaktigheter, fusk eller andra problem.

De tog bland annat upp problemet med att det kommer presumtiva väljare till vallokalerna som av olika anledningar inte finns med i vallängderna. Några kommer utan att ha registrerat sig i förväg, några kommer utan legitimation.Dessutom upplyste de om de 300 000 bosättare som finns i Kirgizistan och som inte har rösträtt.

 

Sedan satte vi oss i grupper och gjorde upp körchema till vallokalerna. Jag kommer att finnas i Bisjkek här finns 200 vallokaler, vi från OSSE kommer att hinna med ca 100 av dem resten ska ODIHR täcka upp. Jag har gjort upp med chauffören och tolken om att vi ska åka i väg tidigt i morgonbitti för att besöka första vallokalen vid 7-tiden i morgon.

Snön vräker ner men det är fortfarande 0-gradigt, om det fryser på i natt blir det nog en och annan som halkar ner i diket......


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0