ÅK inte bil i Shanghai om du har bråttom

 

Nu börjar vi lära oss mer om bankväsendet i Shanghai och få ett hum om aktiemarknaden.

Idag har vi besökt Shanghaibörsen och Shanghai Pudong Development Bank, dessutom åt vi lunch ihop med Magnus Montan, Head of International Business, HSBC Bank.

 

Besöken ger en bild om en ambitiös målsättning för att sätta Shanghai i centrum på den internationella ekonomi och finansmarknaden. Däremot ställer den krav på förändrad lagstiftning som det är tveksamt om Kinas ledning är beredda att ta.

Det är tydligt att både den politiska nivån och banker strävar åt samma håll med en mer öppen marknad och hur tillväxten ska fortsätta öka.

De är mer tveksamma om när det är rätt att låta privatpersoner, Kineser, investera i aktier i stället för att ha sparpengar på banken. Många sparar för att ha råd att vara sjuk, till barnets skolgång och till pensionen eftersom de inte har ett fungerande välfärdsystem.

 

Men en sak är helt säker, det är att trafiken inte går att lita på. En stund är det fritt, nästa stund är det helt tjockt och står still i flera timmar. Vi åker minibuss mellan besöken och vet aldrig om vi ska komma fram i tid. 
 De borde i allra högsta grad göra något åt trafikstockningarna, både för trängseln men också för miljön naturligtvis.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0