Finanser i Kina

Det är minst sagt intressant att vara med Finansutskottet i Peking. Det händer så otroligt mycket i denna växande ekonomi och det är spännande att följa utvecklingen på plats. Höra deras kommentarer om räntan, inflationen, eventuell bostadsbubbla och banksystem m.m.

Förutom finans och ekonomiutskottet besökte vi även möte med finansinstitutet och skattemyndigheten igår.

Idag har vi besökt Värdepapperskommissionen som den Svenska Finansinspektionen förhandlar med om ett samförståndsavtal om regelsamarbete. De ansvarar för lagstiftning som handlar om värdepapper och finansiella instrument. Det blev ett informativt och öppenhjärtigt möte om investeringar i och utanför Kina.

Sedan bar det vidare till Centralbanken som är ansvarig för Kinas penningpolitik. Banken bestämmer om styrräntan och de kommersiella bankernas reservkrav. Centralbankens inflationsmål är 4% men har svårt att fokusera på det.

Fram till 1978 var centralbanken, den enda banken i Kina men den delades upp i fyra banker på 80-talet. Nu är Bank of China, ICBC, CCB (Chinas Construction bank och Jordbruksbanken (ABC) börsnoterade men kontrolleras fortfarande av staten.

Vi ställde diskuterade eventuella avgifter på försäljning av aktier kontra andra avgifter som kan hindra överhettning eller krascher, Bankgarantier för enskilda och reformer för framtiden m.m.

De har upplevt den moderna tidens största ekonomismiska omvälvningen sedan de öppnandet av Kina. Men nu tar arbetskostnaderna allt mer och de behöver gå upp i förädlingskedjan för att fortsätta att växa ekonomiskt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0