Hellre fler lärare än sänkt krogmoms

Regeringen har meddelat att de kommer att föreslå sänkt moms på restaurang- cateringtjänster i höstens budgetproposition. Sänkningen från 25 till 12 procent beräknas kosta statskassan 5,4 miljarder kr under nästkommande år. Den varaktiga kostnaden antas vara någon lägre, 3,6 miljarder kronor.

 

Regeringen egen bedömning är att det här ger omkring 3000 nya jobb. Det innebär att varje nytt jobb kommer at kosta 1,8 miljoner kronor.

 

Mot bakgrund av finska erfarenheterna ifrågasätts beräkning av sysselsättningseffekten med sänkt skatt på vissa tjänster. Även Konjunkturinstitutet och Finanspolitiska rådet bedömer att sysselsättningseffekten av sänkt krogmoms är överskattad.

Sänkt krogmoms är en extremt dyr åtgärd med mycket tveksam effekt på tillväxt och sysselsättning. Det ekonomiska läget är mycket osäkert. Nu behöver vi använda det begränsade reformutrymmet på det absolut mest effektiva sättet. I det här läget prioriterar vi investeringar i det som bygger Sverige starkt.

Politik är att vilja sa Olof Palme, men politik är också att välja.

 

Jag väljer fler lärare för högre kvalité i skolan före billigare räkmacka


DN Peter Andersson Ekot sebastian


Kommentarer
Postat av: Sossetanten

Regeringens förra satsning på restaurangnäringen med lägre sociala avgifter för unga gav också det bara ett fåtal mycket kostsamma arbetstillfällen, men desto mer i arbetsgivares fickor och inte använde man de pengarna till att sänka priset på sina varor eller tjänster. Nu rullar ytterligare pengar ner i arbetsgivarnas fickor enligt samma mönster och sannolikheten att de kommer att använda pengarna till nyanställningar eller lägre priser är lika liten som förra gången. Lär man sig aldrig av sina misstag?

2011-09-13 @ 09:38:24
URL: http://sossetanten.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0