Det återstår en del

Det drar ihop sig till avslutning på IPUs 126 församling.

Så här på sista dagen är det många resolutioner som ska diskuteras och antas.

En av höjdpunkterna idag blir antagligen uttalandet om att våldet i Syrien måste upphöra.

Det har varit intensiva dagar med debatter i flera utskott och i storplena.

 

En häftig känsla var att lyssna på Syd Sudans representant väldens yngsta land. Han beskrev demokratiseringsprocessen och de var glada över att kunna närvara på IPU som egen stat och tackade för allt stöd i arbetet med att bygga upp sin nya fria stat.

 

Vi Svenskar har gjort tydliga avtryck under dessa dagar. Vår delegationsledare, vice talman Ulf Holm höll ett tufft tal mot korruption och mot förtryck och förföljelse av homosexuella.Ulrika Karlsson gjorde ett starkt arbete i sitt utskott för fri abort, arbete mot mödradödlighet, sexualundervisning och preventivmedelsrådgivning, det var ”bara” fri abort hon inte fick igenom i de gemensamma texterna.

 

Mina ändringsförslag om jämställdhet gick igenom men som jag skrivit om tidigare så är IPU inte jämställt. Här i Kampala är vi 29.3 % kvinnliga ledamöter.

Nu när vi fått statistiken visade det sig att så många som 15 länder bara har män som delegater. De länderna är Azerbaijan, Brasilien, Colombia, Kambodja, Haiti, Ungern, Kuwait, Lettland, Luxemburg, Malta, Mongoliet, Myanmar, Qatar, Saudi Arabien och Suriname.

 

Det återstår en del med andra ord.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0