Fattigt och fördomsfullt men ändå hoppfullt i Uganda

 

 

Det finns många hoppfulla framtidsutsikter för Uganda. Ekonomin växer men från en väldigt låg nivå.

Av de 35 miljoner invånare lever hälften på under 10 kr om dagen. Väldigt få har elektricitet, färre än 10 % av befolkningen har el och att de lyser upp sina hyddor/hus/bostäder med paraffin i lanternor istället.

Då är det kanske inte så konstigt att det blir strömavbrott 10-15 ggr om dagen även i Kampala.

 

Men ett sjukhus som vi besökte beskrev att de hade både back-up system för elen och back-up för ”back-uppen” så de klarade sin elförsörjning bra. Det sjukhuset hade tack vare bistånd lyckats förbättra sjukvården och jobbade förebyggande mot flera av de dödande sjukdomarna så som HIV/AIDS, Malaria, Tuberkulos och mödradödlighet.

 

Ett annat problem som Uganda dras med är fördomsfullheten. Många är fördomsfulla mot homosexuella.

Ugandas politiker talar om krafttag, fängelse och förbud mot homosexuella.

Vi träffade Frank Mugisha från organisationen Sexual Minoritets Uganda, SMUG som är en paraplyorganisation för HBT-organisationer i Uganda. Han var mycket tacksam för det engagemang Sverige har i frågan.

 

Just det där med att mänskliga rättigheter ska gälla alla är något som vi måste tjata om mer. Mänskliga rättigheter betyder inte att män ska ha vissa rättigheter. Det gäller kvinnor, män, barn, sexuelläggning, religionsuppfattning, etnicitet m.m. Det arbetet gäller inte bara för oss i IPU som är i Uganda just nu.

Det gäller alla, överallt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0