Palmecentret för mänskliga rättigheter, fred och demokrati

Idag på S i Väst årsmöte i Lidköping fick vi även information av Olof Palmes internationella center. Om respekt för mänskliga rättigheter är en förutsättning för fred och demokrati. Mänskliga rättigheter är inte bara ett mål utan också ett verktyg för att förändra världen. Alla människor är lika mycket värda, oavsett vilka vi är eller var vi kommer ifrån.

Kampen mot fattigdomen är i djupaste mening en kamp för mänsklig värdighet och mänskliga rättigheter. Att bekämpa fattigdomen handlar om insatser på många olika plan i syfte att stärka människors förmåga till egen försörjning och egen utveckling. Ingen kultur eller religion har rätt att sätta sig över de mänskliga rättigheterna som övergripande värden.

Grunden för Palmecentrets demokratisyn är alla människors lika och unika värde. Demokrati skapar förutsättningar för människor att leva liv i frihet, och är ett styrelseskick som långsiktigt kan lösa konflikter fredligt. Demokratin är en process, inte som ett färdigt system eller givet tillstånd.

Människor kommer alltid att söka friheten. Så länge hon förvägras den, står freden på spel. Varje människas frihet och säkerhet är nära sammankopplad med alla andra människors frihet och säkerhet. Den grundläggande princip om gemensam säkerhet som Olof Palme ofta talade om innebär att människor inte kan uppnå säkerhet mot varandra, utan måste göra det tillsammans med varandra. En globalisering präglad av ökat fredligt umgänge mellan länder, organisationer, människor och andra aktörer, stärker freden

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0