Unga behöver utbildning, jobb och någonstans att bo

 

Som om det inte vore nog med den enorma ungdomsarbetslösheten och brist på relevant utbildning till ungdomar. De står utan bostad också. Inte konstigt att ungdomar känner sig otrygga och saknar framtidshopp.

 En kvarts miljon unga vuxna är utan bostad. Sverige slår bottenrekord i nyproduktion av bostäder år efter år. Under 2011 påbörjades byggandet av 22 700 lägenheter, en minskning med 14 procent jämfört med året innan. Både hemlösheten och vräkningar av barnfamiljer ökar enligt Socialstyrelsen respektive Kronofogdemyndigheten. Alla kurvor pekar åt fel håll.

 

Vi vill införa en investeringsstimulans för hyresrätter och studentlägenheter. Nyproduktionen av hyresrätter mer behöver fördubblas. Gör det möjligt att rusta bostäder som är slitna, gamla, bristfälliga och är i mycket stort behov av energieffektivisering.

Vi vill ha ett handslag mellan stat, näringsliv, kommuner och aktörerna på bostadsmarknaden för att utveckla miljonprogramsområdena.

 

Det behövs neutralitet mellan olika boendeformer. En nybyggd hyreslägenhet är 2 000 kronor dyrare per månad än ett nybyggt småhus eller en bostadsrätt, enligt en rapport som Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och SABO gemensamt tagit fram. Det är mycket orättvist.

 

Det är hög tid att bygga Sverige starkt och att ge ungdomar framtidstro


DN  2  SVD  Barbro Engman Peter A Röda Berget Roger J
Högberg  Veronica Palm AB  2


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0