Varför sjunker inte arbetslösheten? Anders Borg.

För tre år sedan halverade regeringen arbetsgivaravgiften för ungdomar. Detta kostar nästan 16 miljarder kronor varje år. Enligt Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering kan man inte säga att detta givit någon nämnvärd effekt.

Regeringen har fel när de säger till ungdomar utan arbete är ”Vi ska göra dig så billig som möjligt. Vi tror inte på dig och dina förmågor, så därför ska vi sänka kraven, sänka din kompetens och sänka din lön”.

Lösningen på den höga ungdomsarbetslösheten är istället att höja ungdomarnas kompetens, underlätta för arbetslösa att ta steget ut på arbetsmarknaden och ha fokus på att stärka näringslivet och innovationskraften så att nya jobb kan skapas.

Investera i utbildning och minska avhoppen från gymnasieskolan.

Aktivitetsförbudet på Arbetsförmedlingen måste bort. In med utbildningsvikariat inom vård och omsorg där anställda får vidareutbildning samtidigt som långtidsarbetslösa får prova på ett nytt jobb. Fram med traineeplatser för unga under 26 år och kräv av alla landets kommuner ska garantera sommarjobb åt skolungdomar

Jag hörde Lördagsintervjun med Anders Borg där han inte kan erkänna att det är massarbetslöshet, trots att 7,5% är mer 6,5 % som det var när Anders Borg kallade det för massarbetslsöhet
 
Lägre löner och sämre kompetens fixar inte jobben. Det är dags före regeringen att sluta blunda för ungdomsarbetslösheten – se verkligheten och våga tänk nytt.

RödaBerget Alliansfritt

Ulf Bjered


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0