Ge dig Björklund!

 

Att ungdomar är smartare än Björklund har vi konstaterat för länge sedan.

De har förstått att det är vad som krävs på den framtida arbetsmarknaden och vill inte riskera att förlora sina möjligheter till framtida utveckling. Ungdomarna väljer gymnasieutbildningar som ger möjlighet att gå vidare till högre studier.

 

Att färre elever väljer yrkesprogrammen riskerar leda till en ökad arbetskraftsbrist inom en rad sektorer som vård och omsorg, men också inom industrin, handel och administration, barn och fritid samt transport.

 

Hösten 2011 minskade andelen elever på gymnasieskolans yrkesprogram med minst 11 procent vilket motsvarar cirka 5000 elever. Preliminära siffror från Stockholm och Malmö visar att minskningen fortsätter även denna höst, med 7 procent i dessa två städer, hur det ser ut i landet i sin helhet vet vi dock inte än. Hösten 2011 var det 31 procent av eleverna som läste på ett yrkesprogram.

 

Yrkesprogrammen ger inte längre behörighet till vidare studier på högskolan och det är med största sannolikhet det som har lett till att eleverna väljer bort yrkesprogrammen.

 

Vi socialdemokrater vill att yrkesprogrammen i gymnasieskolan ska ha nära koppling till arbetsmarknaden och också ge möjlighet att läsa vidare på högskola och universitet.

 

Går det prestige i detta för Björklund eller är han så modig att han vågar ändra sig?

Det är i alla fall hög tid att ändra sig för Ungdomarnas, skolornas och framtidens skull.

Eller är det så illa att regeringen på fullaste allvar vill ha ett nytt klassamhälle där alla inte har samma chans till högre studier?


Kommentarer
Postat av: GW


En stor orättvisa är att våra naturvetare inte
får en grundläggande yrkesutbildning. Varför
skall yrkeseleverna ha privilegiet att både
få yrkesutbildning och en grundläggande behörighet,
(som lär räcka till fritidsledarutbildning i Gävle)?

2012-08-21 @ 14:58:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0