Borg vaknade dagarna före jul

 

För att få så lite uppmärksamhet som möjligt, passade Anders Borg på att revidera sin felaktiga budgetprognos sista arbetsdagen före jul. Många var full upptagna med att slutföra sina sista arbetstimmar på jobbet för att sedan börja fokusera på julfirandet.

Så när andra funderade på hur de skulle hinna med städning, matlagning, julklappsfix och gran då erkände Borg att han byggt ett luftslott.

Det är ingen liten omvändning han tvingades göra - tillväxten skrivs ned från 2,7 procent till 1,1 procent nästa år. Sysselsättningen kommer enligt den nya prognosen att sjunka nästa år, och arbetslösheten beräknas bli 8,2 procent nästa år.

 

Visst är det bra att finansministern kommer tillbaka från sin egen planet, men varför väntade han så länge? Alla andra, utom nickedockorna i regeringen, hade redan i höstas en mer realistisk och bekymrad syn på hur svensk ekonomi skulle utvecklas.

 

Det är allvarligt att regeringen har haft fel utgångspunkt för den budget som den borgerliga majoriteten dunkat i genom i Riksdagen bara två dagar före Anders Borg erkänt sina misstag.

 

När vi socialdemokrater såg detta redan i höstas föreslog vi efterfrågestimulanser i form av höjda barnbidrag och en större skattesänkning för pensionärer. Vi lade fram utbildningssatsningar, särskilt för dem som saknar gymnasieutbildning, för att se till att rusta människor för den nya arbetsmarknaden.  Vi föreslog också att den andra sjuklöneveckan för företagen skulle slopas, så att de som ändå funderar på att nyanställa ska kunna känna sig tryggare med att göra det. Allt detta röstades ner av en majoritet i Riksdagen som gått på Anders Borgs luftslott

 

Detta kommer att drabba de arbetslösa som blir ännu fler under 2013


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0