Margot Wallström i Skövde

Idag talade Margot Wallström i på Högskolan i Skövde.
Hon sa bland annat att det är farligare att vara kvinna än soldat. Att övergreppen ses som ett mindre brott på många håll i världen än andra handlingar.
Hon beskrev på ett gripande sätt hur kvinnor används som vapen i krig och konflikt. Hon berättade om våldtäkter, massvåltäkter, om förödmjukelser, om misshandel, förtryck som pågår i stora delar av välden.
 
Hon var tydlig med att betona att dessa vidrigheter inte bara pågår "långt bort i Afrika", det pågår i Europa, Asien, Amerika, Australien ja överallt. I krigen och konflikterna, där kvinnorna utnyttjas och förnedras, uppfattar inte förövarna att det är så allvarligt.
 
Men Margot ville även förmedla hoppet om att det går att förändra.
Även om dessa vidrigheter pågått i alla tider så går det att ändra. Slaveriet gick att avskaffa, då kan även övergrepp på kvinnor hindras.
1. Skammen går att överbrygga för kvinnorna, det går att få kvinnorna att berätta om vad som sker. Det borde vara männen som skäms över vad de gjort.
2. Sätt åt förövarna, fallen måste belysas, rättsväsendet måste utbildas, utbilda kvinnorna och ge kvinnorna en röst
3. Ta ett politisk ansvar, det är ingen kvinnofråga det är en fråga för mänskliga rättigheter och forska om kostnaderna.
Slutligen ville Margot ge FN ett större mandat att agera. Hon krävde av alla utrikespolitiken att tala om dessa frågor. Hon efterlyste Carl Bildt i debatten, han har inte sagt ett ord om dessa vidrigheter
 
Det var en mycket upplysande eftermiddag, både i svart elände men också hopp om framtiden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0