Pensionärsskatten är orättvis

 


Sverige är det enda landet i världen där pensionärer betalar högre skatt än yrkesverksamma. Pensioneringen från arbetslivet innebär i sig en ordentlig sänkning av inkomsten för de flesta. Att på detta lägga en högre skatt än på den som jobbar är både orättvist och ökar klyftorna i vårt samhälle.


Idag ska vi träffa PRO här i Skövde (i Kvantumhuset)  men de uppvaktar riksdagsledamöter över hela landet. De vill att vi ska avskaffa den orättvisa beskattningen av pensionerna
För oss socialdemokrater är målet tydligt. Lön och pension ska beskattas lika. Det är en avgörande skillnad mellan oss socialdemokrater och regeringen. Vi har redan från första stund varit emot att pensionärerna ska straffbeskattas. Regeringen tycker fortfarande att det ska vara en skillnad mellan pensionärer och de som är yrkesverksamma. I detta tycker vi olika. Därför satsar vi socialdemokrater också dubbelt så mycket för att klyftan ska minska, än regeringen. Att helt radera ut skillnaden mellan pensionärer och yrkesverksamma kommer dock att ta tid utifrån den klyfta som den borgerliga regeringens politik sedan år 2006 har skapat.

Avgörande för hur pensionerna utvecklas och livsvillkoren för pensionärerna kommer att vara i framtiden är hur arbetslösheten utvecklas och hur arbetslivet förändras. Med dagens pensionssystem ger nivån på arbetslösheten en direkt påverkan på hur höga pensionerna blir för dagens pensionärer. Sveriges förmåga att låta människor arbeta avgör därför också i vilken takt som pensionsskatten går att avskaffa. Den våg av varsel, uppsägningar och konkurser som nu bokstavligt talar rullar över hela Sverige hotar därför både dagens och morgondagens pensionärer. Det visar också på nödvändigheten av alla de jobb- och näringslivssatsningar som vi socialdemokrater föreslagit.

Enkelt uttryckt, en regering som misslyckas med arbetslösheten sviker pensionärerna. Den sittande regeringen har misslyckats. Idag hotas dessutom storleken på pensionen för alla människor som utförsäkras från sjukförsäkringen. Av dem har många slitits ut i ett hårt arbetsliv. Vi har också alla, främst kvinnor, som tvingas att arbeta deltider. Något, som förutom att vi inte tar vara på viljan till arbete, självklart påverkar den individuella pensionen.

Kommentarer
Postat av: mille

Du skapar många många Sverigedemokrater med dina inlägg. Tack Tack Tack!

2012-12-03 @ 09:34:50
Postat av: ante

De straffbeskattas inte. Andra har fått lägre skatt. Om du får höjd lön, straffas alla som inte får det då? Du pratar politik i Aftonbladetrubriker....

Har du förresten källa på att det bara vi som har högre skatt för pensionärer?

2012-12-03 @ 15:26:57
Postat av: Jonny Disenfeldt

Nu far du med osanning, eller så är du felinformerad.

De som arbetar betalar allmän löneskatt på ca 10% via arbetsgivaren, en ren statlig skatt.

Denna skatt betalar inte pensionärer på sin uppskjutna lön. Därför är det du säger inte sant.

2012-12-03 @ 16:10:42
Postat av: L Winter

" Sverige är det enda land.... " Rena lögner, inom OECD-området finns 17 länder med jobbskatteavdrag. Alltså 17 länder har precis likadant skattesystem och skilldaden mellan skatten för lönearbete och pensioner finns dessa länder.

2012-12-03 @ 17:06:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0