Stoppa oseriösa åkare omedelbart

I dag demonsterar vi, transportarbetare, åkerier och allmänhet, mot att seriösa aktörer inom åkeribranschen konkurreras bort av oseriösa aktörer. Vi demonstrerar på Götaplatsen i Göteborg och åker i lastbilskortege från Stena Terminalen.

 

Felen begås både inom åkerier baserade i Sverige som använder sig av falskt egenföretagande genom F-skattsedlar och utländska åkerier som bedriver illegal inrikestrafik i Sverige. Vi måste nu få ordning och reda i åkeribranschen. Såväl ansvariga myndigheter som transportköparna måste ta de här problemen på allvar.

 

De regelverk som finns när det gäller kollektivavtal, arbetsmiljö, kör och vilotider och så kallat cabotage måste helt enkelt efterföljas. Det gynnar både villkoren för anställda inom transportbranschen, trafiksäkerheten och miljön.

För att stärka den seriösa åkerinäringen kräver vi socialdemokrater Nationell samordning som ska se till att ansvariga myndigheter kan göra gemensamma insatser på området. Det handlar om Polisen, Transportstyrelsen, Trafikverket, Skatteverket, Tullen och Arbetsmiljöverket.

Vi ser även vägslitageavgiften som ett sätt att få ökad kontroll över inte minst hur många utlandsregistrerade lastbilar som trafikerar svenska vägar. Vägslitageavgiften innebär också ökad konkurrensneutralitet mellan svenska och utländska åkeriföretag. Utlandsregistrerade fordon ska givetvis betala trängselavgift och det måste lösas NU.  Dessa åtgärder kommer att innebära klara fördelar för svenska seriösa åkerier. Det kan bli så att jobb inom åkeribranschen som under senare år flaggats ut kan börja flaggas hem igen.

 

Lås hjul eller ta skyltarna för fordonsägare som vägrar betala böter

Ett välkänt problem i dag är att förare eller ägare till yrkesfordon helt enkelt vägrar att betala böter. För ägare till främst utlandsregistrerade fordon innebär detta beteende i dag små eller inga risker alls. För att komma tillrätta med detta kräver vi socialdemokrater att det ska vara möjligt för Polisen att beslagta registreringsskyltarna eller låsa fast hjulen på fordonet i väntan på att böter betalas.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0