Till programkommissionen

Idag har jag, i sista stund, skickat synpunkter till socialdemokratiska programkommissionen som ska lägga fram förslaget till nytt partiprogram inför partikongressen i april.

Ett parti som kallar sig framtidspartiet ska givetvis se till att Sverige blir vara ett hållbart informationssamhälle för alla.

IT är en samhällsomdanande informations- och kunskapsteknologi som gör det möjligt för medborgarna att framtidens utmaningar. Men tillgången och hastigheten på nätet varierar stort över landet, det behövs en hållbar, robust IT-infrastruktur. Det måste vara en självklarhet att mobiltelefon och datakommunikation ska gå att använda i hela Sverige. Det behövs ett nytt politisk mål för de mobila näten.

I dag är tillgång till IT många gånger också en klassfråga. Tydliga åtgärder behövs för att överbrygga dagens digitala klyftorna och för att se till att de inte vidgas framöver.

Mina förslag handlar om hur vi kan Digitalisera demokratin men då krävs det att samhället erbjuder alla möjlighet att ta del av samhällsinformation och kommunicera med myndigheter på ett enkelt, effektivt och enkelt sätt.

Jag skriver om klimatsmarta lösningar. Om hur IT kan möjliggöra utsläppsminskningar, dirigera trafik och ersätta en del resande helt och hållet genom att kommunicera och interagera digitalt istället

Tillgång till bredband och internettjänster är i dagens samhälle lika viktigt som annan form av infrastruktur, såsom el och transporter.  De öppna stadsnäten är viktiga för den digitaliseringen.

IT ska vara helt integrerat i skolans arbete. Skolan ska vara bland de främsta i att använda IT i pedagogiken och undervisa om IT:s möjligheter och risker. Skolan ska erbjuda elever och lärare moderna hjälpmedel. Ambitionen måste vara att förutsättningarna ska vara lika i alla skolor i Sverige.

IT handlar om att utveckla lösningar direkt för hälso och sjukvården. Många människor, oavsett ålder, behöver hjälp med att hålla ordning på information som har med den egna hälsan att göra. Dessutom underlättar IT-kommunikationen tryggheten för de äldre i hemmet och kan underlätta tillvaron för många funktionshindrade.

På en punkt har programkommissionen nämnt IT och det är inom kulturen. Det välkomnar jag.  Gör kulturen mer tillgänglig genom digitalisering En rik och blomstrande kultursektor, tillgänglig för alla, är kulturpolitikens mest centrala mål.

Dessutom kan fritiden göras rikare med hjälp  IT-baserade produkter och tjänster kan fler människor erbjudas en roligare, aktivare och upplevelserik fritid. Studieförbundens utgör en central roll för frivillig kompetenshöjning i samhället. De behöver ytterligare stöd för att genom föra en folkbildningssatning med målet om IT för alla.

Kort sagt, vi socialdemokrater har många stora utmaningar framför oss när det gäller den digitala tillväxten och de möjligheter som digitaliseringen innebär. Det behövs en mer offensiv satsning för att klara målet med att digitalisera Sverige.

Tillsammans kan vi göra samhället bättre med hjälp av IT

Läs mer på  politikerbloggen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0