Arbetslösa besökte Greenkontakten

 

Idag på min Greenkontakt i Skövde blev massarbetslösheten ett påtagligt faktum.

Förts träffade jag två arbetslösa tjejer i 25-årsåldern som sökte en mängd jobb varje vecka.

De hade olika upplevelser av arbetsförmedlingen. Anna träffade en arbetsförmedlare som inte hjälte henne alls menas Olga hade en arbetsförmedlare som började från grunden med informationen varje gång hon kom dit.

 

Båda var irriterade över att behöva vänta med att få gå kurser tills de varit arbetslösa 6 månader. Olga kunde inte kvalificera sig till a-kassan för att hon jobbat för lite i Sverige. Anna skulle nog kunna få a-kassa om ett tag men båda menade at det var inte a-kassa de ville ha, de ville ha jobb. Men det är klart att de ville ha råd med busskort, lägenhet och livsnödvändigheter fram till de fick jobb.

 

Sedan kom en förtvivlad kvinna 55+ hon menade att hon numera jobbade som slav. Eftersom hon jobbade gratis och arbetsgivare får betalt för att ta emot henne. Trots att hon jobbar lika mycket som sina kollegor vill inte arbetsgivaren anställa henne. (kanske för att arbetsgivare år betalt, på så sät tränger FAS3 undan ordinarie jobb)  

Dora som kvinnan heter menade att hon kände sig kränkt och utan rättigheter över huvudtaget. Hennes ersättning från a-kassan är 65% av tidigare inkomst som även den var lägre pågrund av att hon inte fått jobba heltid som hon ville.

 

Trots att Dora är utbildad till yrkeslärare i ett annat EU-land, kan hon inte söka sådana jobb eftersom det inte stämmer med de Svenska kraven. När jag frågan henne om validering hade hon fått till svar att det skulle ta 2 och et halt år och att arbetsförmedlingen inte betalar det eftersom hon ”bara” har 7 år kvar till pension.

Dora är förtvivlad där hon kommer i från men har inte fått möjlighet att validera sin utbildning.

expr AB svd Tord O


Kommentarer
Postat av: Elof

Vi fas-3:are får inte a-kassa utan arbetslöshetsförsäkring från FK med namnet aktivitetsstöd. En basal kunskap som varje politiker i riksdagen bör vta

2012-03-07 @ 09:32:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0