Kunskap är makt – makten åt folket!

 

Utbildning är nyckeln till framtidens jobb och konkurrenskraft, men också till människors frihet att forma sina egna liv. När svenska företag inte kan rekrytera den kompetens de behöver kan vi inte stå och se på. Det förutsätter breda investeringar i utbildning.

 

I Sverige bestämde oss för att ta tillvara begåvningsreserven genom att göra det möjligt att även de utan utbildningsbakgrund i hemmet skulle ta steget in till högskolan. Det var en bred uppslutning för att satsa på fler Högskolor i hela landet. Moderaterna var naturligtvis emot. De vill ha kvar skillnaderna, det skulle vara få förunnat att skaffa sig högre utbildning. Nu finns en dold agenda från den borgerliga regeringen. Nu drar de sakta men säkert undan möjligheterna för de små och medelstora högskolorna.

 

Vi behöver ta tillvara allas kunskap i ett litet land för att möta framtiden. Vi vill att hälften av 30-34-åringarna ska ha genomgått en minst 2-årig högre utbildning inom högskola eller yrkeshögskola. Regeringen har allt för låga ambitioner för den högre utbildningen. Andra länder går i precis motsatt riktning och tio OECD-länder har redan i dag en större andel högskoleutbildade i åldern 25–34 år än Sverige.


På svensk arbetsmarknad kommer en växande andel av jobben att kräva en högre utbildning. Därför accepterar vi inte regeringens neddragningar av antalet högskoleplatser utan föreslår fler studieplatser kombinerat med en kvalitetssatsning och utökade praktikmöjligheter.

Vi accepterar inte heller regeringens neddragningar inom vuxenutbildningen och yrkeshögskolan utan vill investera i fler studieplatser inom såväl den kommunala vuxenutbildningen, folkhögskolan som yrkeshögskolan. Vi vill se ett nytt kunskapslyft som ska ge fler möjligheten att läsa in gymnasiet och skaffa sig en yrkesutbildning och på så sätt få en starkare ställning på arbetsmarknaden.

Stoppa Bjöklunds nedläggning av små och medelstora högskolor.

 

Kunskap är makt- Ge makten åt folket

svt 2


Kommentarer
Postat av: Göran Carlsson

Bra Monica. Just detta: "Stoppa Bjöklunds nedläggning av små och medelstora högskolor", att lägga ned är förödande för Sverige. Hör att Mittuniversitetet har fått sparkrav som gör att det blir längre till studier. Med längre avstånd till studier minskar viljan att utbilda sig. STÅ PÅ DIG för en bra sak.

2012-02-18 @ 09:44:34
URL: http://norrhumanist.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0