Olycka på E20 igen, regeringen lamslagen

 

Idag på morgonen skedde återigen en svår olycka på Sveriges farligaste väg utanför Mariestad. Blixthalkan, den svåra framkomligheten på vägen och trafikmängen var orsaken till att trafiken stod stilla i flera timmar. Varför utsätter regeringen människor för livsfara genom sin saktfärdighet?

 

Vi socialdemokrater har förslagit lag på vinterdäck på lastbilar. Dåvarande Vägverket föreslog en vinterdäckslag redan 2008. Ändå sölar regeringen. Vinterdäckslag skulle både öka trafiksäkerheten och komma åt en del av problematiken på den ökade utländska trafiken.

 

När olycksstatistik, trafikmängd och vägstandard sammanställs visar det sig att E20 är Sveriges farligaste väg. E20 från Alingsås till Närkegränsen är den mest olycksdrabbade i Sverige. Under de senaste sex åren har 20 personer dödats och ca 60 har skadats svårt på vägsträckan. Detta borde leda till omedelbara åtgärder för att snabba på den nödvändiga breddningen till minst fyrfältsväg hela vägen mellan Göteborg och Stockholm.

 

E20 i Sverige förbinder storstäderna Göteborg och Stockholm och är därmed av stor betydelse för nationella och internationella transporter av personer och gods från bl.a Bergslagen.

Men E20 är en kraftigt olycksbelastad väg med stor andel tung trafik.

 

Det påbörjade arbetet med motorvägsstandard genom Skaraborg har tyvärr stannat av. Det är till och med så att vissa borgerliga ledamöter, i sin desperation att deras egen regeringen står lamslagen, börjar skylla på regionen Trots att alla vet att E20 är en nationell väg och att det är regeringen som ska leverera.  

 

Hur ofta hörde vi inte moderater när de var i opposition att de skulle fixa E20 på nolltid. Nu har det snart gått 6 år och inget har hänt sedan sedan sträckan Lundsbrunn–Holmestad stod klar.  

Vi socialdemokrater har förslagit att de 10 farligaste vägarna ska få en särskild snabb hantering i det fortsatta planeringsarbetet.

 

Men regeringen sölar och utsätter människor för livsfara

SN SRSkaraborg AB GT DN SVD


Kommentarer
Postat av: Per Lampinen

Oförsiktiga förare som orsakar olyckor, inte regeringen. Det är lätt att sitta i opposition och peka på problem. Varje individ har ansvar för sitt fordon och beteende på vägen.

2012-02-22 @ 13:28:10
URL: http://www.lampinen.be
Postat av: Thomas

Bygga ut vägar? Det kan väl aldrig Mp acceptera? Så det är enbart ett gnäll utan verklighetsförankring. Populism.

2012-02-22 @ 15:05:36
Postat av: Göran Carlsson

Stå på dig Monica. Men vinterdäck har stor betydelse, som du skriver och föraren den största.

2012-02-23 @ 05:19:54
URL: http://norrhumanist.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0