Skygglappar mot barnfattigdom

Igår på Skövdes fullmäktigemöte fick vi en intressant ideologisk diskussion om ökade klyftor och fattiga barn.
Anledningen till debatten var motionen om barnfattigdom i Skövde som Socialdemokraterna lagt.
Det började med att KSO moderaten lade ribban med orden "om vi inte talar om fattigdom så finns den nog inte".
Hon pläderade för att vi inte skulle använda oss av ordet fattiga eftersom det inte lät särskilt bra. Dessutom hade hon minsann växt upp med mycket knappa förhållande men hade aldrig känt sig fattig för den skull.
Sedan gick den borgerliga företrädaren efter den andra upp i talarstolen och menade på att det var föräldrarnas eget fel om de inte kunde prioritera avgiften till musikskolan, matsäck på utflykten eller en extra slant till frilufsdagen m.m.
En kristdemokrat gick upp och sa att KD är väldigt snälla mot barn så egentligen handlar det om att barn blivit för bortskämda.
Flera moderater gick upp och anklagade socialdemokraterna dels för att vara ett bidragsparti ( vilket ju faktisk moderaterna är nu när försörjningstöden bara ökar) dels anklagade de oss för att ha hittat på barnfattigdomsbegreppet för att kunna bedriva kampanj mot dem.
På så sätt underkänner de alla barnorganisationer från Rädda barnen, majblomman och Bris.
Centerpartisten hävdade att jobben är viktigast. Det har hon rätt i men sedan hade hon tydligen ingen aaaaaaning om att arbetslösheten ökat under deras tid vid makten. Hon hävdade att fler fått arbete, det är sant men att trixa med statistik är inte särskilt seriöst.
Alla borde väl veta att vi blivit fler, att alla på arbetsmarknaden måste räknas in. Det finns ingen seriös expert eller politiker som hävdar att arbetslösheten gått ner. Vi har en massarbetslöshet på 8%, en långtidsarbetslöshet som bitit sig fast och en ungdomsarbetslöshet som är långt över skamgränsen.
Att de arbetslösa och sjuka har fått det svårare ekonomiskt går ut över barnen.
Det märktes tydligt att de borgerliga företrädarna i Skövdes kommunfullmäktige inte ville kännas vid den förda politiken som lett till ökade klyftor.
Ibland är det bättre med klassiska moderater som står för sin politik och säger rakt ut att det är bra med ökade klyftor än detta mjäkiga att visst är det bra med incitament bara om det inte märks ......

Kommentarer
Postat av: Bo Grahn

I Spanien som ex är det ännu värre och med S som ansvariga tills nyligen. Vad säger du om det?

2012-02-28 @ 15:16:15
Postat av: Monica

att det är för j-klgt,

Men det hjälper inte att skylla i från sig. Sverige kan bättre än så här

2012-02-28 @ 15:20:18
Postat av: åsa gunnstedt

Det är tydligt att många politiker behöver komma ut i verkligheten och se hur illa det kan vara. Jag ser det dagligen då jag jobbar med tonåringar som inte klarat grundskolan. Som många av dessa kämpar! Inte bara med att göra sitt arbete i klassrummet men också att uthärda tex hunger och trötthet pga att det inte fanns nåt att äta på morronen.

2012-03-02 @ 11:44:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0