Stoppa den olagliga tunga trafiken

Idag fick jag en genomgång av Sveriges åkeriföretag som har 8000 medlemsföretag. De har till uppgift att stödja sina medlemmar, utbilda i kör och vilotider , ge säkerhetsråd m.m
Tomas Morell för Skaraborgs avdelningen beskrev hur illa det ser ut för den seriösa åkerinäringen.
Situationen är mycket allvarlig. Nu hotas seriösa åkeriföretag genom olaglig yrkesmässig trafik, otillåten cabotage, falskskyltade fordon.
Detta drar också med sig människohandel, brottslighet, diselstöld m.m.
Chaufförer får köra 80 timmar i veckan för 1000 kr i månaden.
Som exempel kan nämnas hur en bil med bulgariska  skyltar kör oavbrutet i Sverige men aldrig lämnat landet. En annan bil kör med vevaxlar till Volvo mellan Örebro och Göteborg  utan tillstånd. Ytterligare en bil  med Svenska skyltar men med ryska förare utan tillstånd.
Diselstölder sker i stort sett dagligen med utstuderade medel. Miljontals liter diesel skäls varje dag. Både sprit och diesel säljs till en billig penning utanför köpcentrum i Göteborg. Det går att köpa körkort via internet till en billig penning för de som vill börja i denna  olagliga "bransch".
Det har gått så långt att seriösa åkare känner sig tvingade att ta in utländsk personal  till billigare penning för att överleva.
Från Transport Tommy Jonsson får vi höra fruktansvärda situationer direkt från verkligheten om en kille som jobbat 600 timmar på två månader, om prostitution, om organiserad brottslighet, mordhot och kriminalitet.
Denna situation är fullkomligt ohållbart. Det måste ske något omedelbart


Kommentarer
Postat av: Tommy Jonsson

Tack för ett givande möte idag, hoppas ni fick ännu mer inblick i Åkeribranchen.

2012-02-20 @ 12:33:02
Postat av: Göran Carlsson

Bra Monica att du tar tag i detta. Se till att även Anders står på tå i denna djungel av brott och överträdelser.

2012-02-20 @ 12:51:13
URL: http://norrhumanist.wordpress.com
Postat av: Magnus Djärf

Som sagt, det måste ske något NU om vi vill ha en

svensk åkerinäring kvar. Driver själv ett billots företag, där vi blir mer och mer utsatta för ojust konkurrens. Där även svenska killar och tjejjer kör för slavlöner och inte vågar säga ifrån!Magnus!

2012-02-20 @ 15:49:12
Postat av: Martin Eriksson

underbart skrivit...änligen efter långt arbete har Monica och Sten gett oss lite luft under vingarna,,fortsätt så....ni har vårat stöd,,,,

2012-02-20 @ 17:46:28
Postat av: Bo Carlsson

Går det inte att luta sig mot detta i kampen?

Vad är näringsverksamhet?

Verksamhet som bedrivs av en juridisk person, t.ex. aktiebolag eller handelsbolag, beskattas i princip alltid som näringsverksamhet. Det går dock inte omvandla löneinkomster till näringsinkomster genom att fakturera dem via ett bolag.När det gäller verksamhet som bedrivs av en fysisk person ska tre villkor vara uppfyllda för att det ska vara näringsverksamhet. Villkoren ärsjälvständighet

vinstsyfte

varaktighet.Om något av dessa villkor inte är uppfyllt är det i stället vanligen fråga om inkomst av tjänst i form av uppdragsinkomster eller hobby. När Skatteverket bedömer om den verksamhet du bedriver är näringsverksamhet prövas alla villkor tillsammans.SjälvständighetVid bedömningen av om verksamheten bedrivs självständigt tas särskilt hänsyn till vad uppdragsgivaren och uppdragstagaren har avtalat, i vilken omfattning uppdragstagaren är beroende av uppdragsgivaren och i vilken omfattning uppdragstagaren är inordnad i uppdragsgivarens verksamhet.VinstsyfteSyftet med verksamheten ska vara att den går med vinst. Det är inget krav att vinst ska uppkomma första året om du t.ex. måste göra stora investeringar, men du ska kunna visa att verksamheten kan beräknas ge ett ekonomiskt överskott på sikt. Hobbyverksamhet, t.ex. försäljning av produkter från hemslöjd, biodling eller fritidsfiske saknar ofta förutsättning att ge vinst. Sådan verksamhet redovisar du som tjänsteinkomst.VaraktighetFör att det ska vara näringsverksamhet ska det vara fråga om yrkesmässig verksamhet, dvs. den bedrivs regelbundet och varaktigt. Om du bara räknar med att få några enstaka uppdrag anses det inte som näringsverksamhet även om uppdragen är självständigt utförda och vinstsyfte finns. Sådana tillfälliga inkomster är normalt tjänsteinkomster.

2012-02-20 @ 17:49:34
Postat av: roberth

vad är tungatrafiken?

2012-02-21 @ 17:58:24
Postat av: monica

roberth: Bra påpekande, ska genast slå isär orden

2012-02-21 @ 19:53:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0