Gröna innovationer förutsätter smarat IT lösningar

 

Idag skriver Carin Jämtin och Mikael Damberg på DN debatt om hur Sverige återigen måste ta en topp- position för miljön, hållbartillväxt och gröna innovationer.

Utmärkta förslag och jag kan tillägga att då måste Sverige också satsa på den digitala tillväxten, på IT innovationer och smarta hållbara städer.

IT utgör en nyckel för klimat- och miljöomställningen, t ex genom förutsättnin­gar för ett mer miljövänligt och smartare arbetsliv. Vi kan arbeta där vi är och i större omfattning ersätta både resor och möten. Vi kan effektivisera processer inom industrin, optimera transporter och logistik, samt inom fastighetsbeståndet skapa en hög grad av energieffektivitet.

En omfattande global studie visar att IT kan möjliggöra utsläppsminskningar som motsvarar 15 procent av världens totala utsläpp 2020. EU satt upp ett gemensamt klimatmål – att utsläppen av växthusgaser ska minska med 20 procent till år 2020.

Sveriges ska minska med 40 procent fram till år 2020. Samtidigt tätnar trafiken i storstadsregionerna och enligt Myndigheten för Trafikanalys kommer trängseln i Stock­holmsregionen att drabbas hårdast. År 2030 kommer kölängden att vara fem gånger större än idag.

Det finns m a o skäl att inte bara ändra till andra typer av transporter utan att ersätta resandet helt och hållet och att kommunicera och interagera digitalt istället

Det går att implementera smarta elnät och mätning av elförbrukning på individnivå och möjliggöra för slutanvändaren/konsumenten att även sälja tillbaka sin överskottsenergi.

 Sverige måste arbeta aktivt med så kallade intelligenta transport system (ITS) som kan främja trafiksäkerhet, miljö och nya logistiklösningar.

Röda Berget Högberg

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0