OSSEs sommarmöte

Så här på sista dagen av OSSE PAs sommarmöte är det många val som ska göras och många resolutioner som ska antas. Jag har fått en mängd intryck och det är svårt att greppa allt som hänt i de olika utskotten och seminarier.Träffat 350 kollegor från 55 länder

 

En fantastsikt rolig händelse var att socialdemokraternas Åsa Lindestam valdes till ordförande till kommittén politik o säkerhet dessutom valdes hon som ordförande i socialistgruppen. Stort grattis till Åsa som enträget jobbar vidare i denna ”gubbiga” miljö. 

Andra viktiga hädelser var att vi antog ett uttalande om Vitrysslands brist på demokrati och mänskliga rättigheter. Vi svenska riksdagsledamöterna har tillsammans med ledamöter från 20 andra länder lagt ett förslag om att Ishockey-VM 2014 flyttas från Vitryssland, om landet inte släpper sina politiska fångar och respekterar rättsstaten, mediefrihet och fri rörlighet. Idag beslutade OSSE församlingen att anta förslaget

 

Otroligt sorgligt och gripande var det att delta i seminariet om hur oliktänkande kastas i fängelse i Vitryssland. Irina Bogdanova från Free Belarus Now Campaign berättade om sin bror Andrej Sannikov som fängslades och misshandlades efter förra valet. En av åhörarna var från Vitryskaregimen, han satt I ett hörn och skrev ner var enda ord hon sa. Det var oerhört modigt av Irina att våga berätta.

 

Riktigt rörigt blev det när vi skulle anta resolution om politiska fångar i OSSE-området med tanke på behandlingen av före detta premiärminister Julia Timosjenko. Representanterna från Ukraina protesterade på varje attsats och krävde rösträkning om och om igen, trots att de i stort förlorade med 300 – 10  vid varje omröstning.

 

Lite förvånade blev vi när USAs förre presidentkandidat kom in i salen enbart när punkten om Magnitsky skulle behandlas. Den ryske advokaten Sergei Magnitsky misshandlades och torterades till döds i ett ryskt fängelse 2009 efter att ha arbetat mot korruption.

Marie Norden drev med framgång är vikten av utbildning, särskilt för romska kvinnor, och jag fick igenom att jämställdhet är grunden för en god ekonomi m.m.

 

Med Kent Härstedt i spetsen drev vi frågan om att Palestina ska få närvara på OSSEs möten på samma villkor som Israel. Där förlorade vi omröstningen även om det var jämt, men skam den som ger sig. Vi lovar att återkomma.

 

Nu är det slut för den här gången och OSSE PA får fortsätta med sin huvuduppgift att övervaka val. I olika delar av världen så som Vitryssland, Georgien, Ukraina och USA m.fl


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0