Israel måste upphöra med ockupationen, Palestina måste erkännas

 Idag skriver socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Urban Ahlin i UMT : Sverige ska vara aktivt för att främja en framtid i fred. Det kan exempelvis göras genom att erkänna staten Palestina, kräva tydligare ursprungsmärkning och att arbeta för ett slut på ockupationen av Västbanken och Östra Jerusalem samt blockaden av Gaza.
 
I Riksdagen har vi en debatt med Carl Bildt om att Israels ockupation av Palestina måste stoppas. Vi som ska ha debatten skriver på SVT-debatt ungefär så här:
 
Palestinier fördrivs från Västbanken och i östra Jerusalem. Bosättare flyttar in i husen, trots att det är i strid med folkrätten ta deras hus i besittning. Inte ens i apartheidens Sydafrika restes fysiska murar.
 
Det är dags att ta tag i Israels övergrepp på palestinier, deras brott mot folkrätten och att lyfta frågan om att bojkotta Israel. Med säkerhet som skäl förnedras de ockuperade palestinierna av israelisk säkerhetstjänst varje dag genom muren och de militära övervakningarna av passagen genom muren. Trakasserier och hot är vardagsmat. Familjer vräkts och värst är just nu situationen i Jerusalem. Nya Israeliska hus byggs och de tar vattnen från Palestinierna. Hela tiden ökar intensiteten av vräkningar och allt fler palestinier drabbas av Israels folkrättsvidriga övergrepp.
 
Palestina är ett ockuperat land. Muren, vägarna som inte Palestiner får använda, vägspärrar som vaktas av militärer. Detta måste få ett slut. Tyvärr har Israel inget att ”vinna” på en fredlig lösning därför fortsätter de med bossättningar och ockupationen. Därför måste omvärlden reagera. Upphäv EU: s förmånliga handelsavtal med Israel sägs upp. En rättvis märkning av israeliska varor och varor från ockuperad mark kan vara ett, av fler, effektiva sätt att påverka men vi kan åtminstone gå från ett fruset avtal till att säga upp det helt. Det vore ett stort steg för att få Israel att ändra sin ockupations- och apartheidpolitik.
 
I israeliska fängelser sitter det idag uppemot 5000 palestinska fångar. De flesta utan att ha fått en rättvis rättegång. Det finns bl.a. över 100 s.k. administrativa fångar. Personer som är fängslade utan att veta vad de är anklagade för, som förnekas rättegång och som inte vet när eller om de kommer att komma ut. Det finns över 100 barn mellan 15 och 18 år fängslade och enligt de senaste uppgifterna finns det 7 kvinnor i fängsligt förvar.
 
När Palestina proklamerade att de skulle ansöka om medlemskap i FN blev reaktionen kraftig från Israel och deras medlöpare. Just för att världssamfundet skulle betrakta Palestina som jämbördig med Israel. Därför är det så viktigt med ett palestinskt medlemskap. När Palestina skulle tas in som medlem i Unesco röstade Sverige med folkpartiet i spetsen inte för. Något som förvånade och som vi får skämmas över under lång tid.
 
Sverige och den svenska regeringen måste på olika sätt, dels på egen hand, dels genom EU och världsamfundet förmå Israel att lämna sin apartheidpolitik och trakasserier mot palestinierna. Nu måste tvåstatslösning utifrån 1967 års gränser bli verklighet. Det är ett mål som vi arbetat för under lång tid. Till för Israels måste upphöra med ockupationen av Palestina. .

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0