Kvinnor tjänar mindre än män men .....

de jobbar mer.
Kvinnors löner är lägre men de har oftast ett mer stressigt jobb. Sämre möjlighet till pauser, sämre möjlighet till lönekarriär och har ofta sämre arbetsmiljö i form av tunga lyft m.m.  Ändå är kvinnor som grupp bättre utbildade än män.  Dessutom jobbar de mer oavlönat i hemmen.
Det är reflektioner som jag gjorde när jag deltog på socialdemokraternas seminarie om kvinnors löner. Medlingsinstitutet beskrev de olika lönerna. Dels finns könssegregerad arbetsmarknad, dels strukturella förändringar, dels finns olika lönebegrepp såsom bonus m.m. Dessutom tjänar kvinnor  sämst i privat sektor enligt Medlingsinstitutet. Där föll argumenten från borgerliga företrädare att kvinnor skulle tjäna på privatisering av välfärden.
Emma Ölmebäck från Kommunal beskrev på ett mycket konkret sätt att det är dags för jämställda löner.  Hon gjorde en kort historisk tillbakablick om hur kvinnor betraktades som andra klassens arbetare. Trots att kvinnolönerna avskaffades 1960 finns låglöneprobemet kvar. I genomsnitt tjänar männen 52 800 kr mer än kvinnorna om året om båda jobbar heltid. Det är otroligt mycket pengar. Kanske ett års matkostnad!  Ändå är det förbjudet med lönediskriminering. Det är ett strukturellt problem dvs att kvinnodominerade yrken är mindre värda än mansdominerade yrken.

Kommentarer
Postat av: Elisabet Kihlström

Ja, det är därför det är viktigt att belysa barnfattigdomen ur rätt perspektiv. Man bör inte sätta de familjer som hamnar vid gränsen för existensminimun i ett visst fack.

När man hör talas om att det finns ca 12,8 % fattiga barnfamiljer i grannkommunen Töreboda innefattar dessa siffror deltidsarbetande, ensamstående mammor.

Det är socialt accepterat att arbeta deltid i ett låglöneyrke som kvinna. Om kvinnan är ensamstående med barn är det svårt ekonomiskt men hur många deltidsarbetande undersköterskor saknar mat på bordet till sina barn? Väldigt få, skulle jag tro...

När det gäller fritidsaktiviteter har jag känt några ensamstående mammor som inte har kunat ha barnen i vissa fritidsaktiviteter men det har inte i första hand berott på ekonomin utan för att dessa mammor kanske haft delad vårdnad om barnen. Barnen har varit hos pappan varannan helg och kan inte delta i sporter som har träning/tävling/matcher varje lördag.

Det är bra att ni belyser barnfattigdomen men just lågavlönade kvinnor tycker inte om att deras barn beskrivs med vissa epitet och egenskaper pga. liten inkomst i hushållet. Barnens skolarbete kan gå alldeles utmärkt för dessa deltidsarbetande kvinnors barn.

2012-04-06 @ 13:17:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0