Så här vill vi få ner arbetslösheten bland unga

1. Utbildning

Att minska avhoppen från gymnasieskolan är därför en av våra huvudsakliga prioriteringar. Regeringen gör i detta allvarliga läge en besparing på gymnasieskolan. Det försvårar allvarlig möjligheten att minska avhoppen från gymnasieskolan. Vi säger nej till nedskärningen och investerar därutöver de närmaste åren i lärare och rektorer för att höja resultaten i skolan och se till att fler elever får en fullständig gymnasieexamen.

Vuxenutbildningen måste vara dimensionerad så att den möter människors utbildningsbehov både i praktiska och teoretiska ämnen. Vi investerar i ett omfattande Kunskapslyft för att ge människor möjlighet att läsa in kurser på grundskole- och gymnasienivå.

Många människor behöver en möjlighet att kombinera arbete med studier för att höja sin kompetens och ha beredskap för omställning. Vi vill införa ett korttidsstudiestöd för arbetstagare som deltar i kurser inom komvux eller vid folkhögskolor.

Det finns ett stort behov av att utökade möjligheterna att studera inom ramen för yrkeshögskolan. Därför investerar vi där.

Regeringen väljer att dra ned antalet högskoleplatser samtidigt som antalet 20–24-åringar blir fler under 2012, 2013 och 2014, vi gör tvärtom, vi satsar. Och vi accepterar inte den borgerliga regeringens hetsjakt på högre utbildning i hela landet.


2. Snabba insatser och bättre matchning

Aktivitetsförbudet på Arbetsförmedlingen ska tas bort. Vi vill se tidiga och snabba insatser för unga arbetslösa. De ska inte, som nu är fallet, behöva vänta 100 dagar på verkningsfulla insatser. Den sökandes kunskaper och yrkesfärdigheter ska kunna dokumenteras genom validering.

3 Utbildningsvikariat

För att underlätta generationsväxling inom offentlig sektor föreslår vi en satsning på utbildningsvikariat inom vård och omsorg. Anställda får möjlighet att komplettera och bygga på tidigare utbildning samtidigt som en långtidsarbetslös får arbetslivspraktik och en möjlighet till vidare anställning i en viktig framtidsbransch.

4. Traineeplatser

Traineeplatser för unga under 26 år både i offentlig och privat verksamhet. Vi föreslår en kreditering av arbetsgivarnas skattekonton för en ungdom som anställs med traineelön.

Alla arbetsgivare ska kunna ansöka om en traineeanställd under förutsättning att man

1) kan påvisa behov av nyrekrytering till följd av generationsväxling inom en period av 1–3 år

2) ställer upp med en utsedd handledare på arbetsplatsen och en traineeplan för den unge.

5. Inför sommarjobb i hela landet

Samarbeta mellan kommun och näringsliv för att skaffa fram sommarjobb åt skolungdomar. Alla som lämnar in en ansökan garanteras arbete i tre veckor.

DN  SVD Moberg Röda berget Andersson


Kommentarer
Postat av: Vide L

Enda sättet att minska avhoppen från gymnasie-

utbildningen är att eleverna går om någon

årskurs, i grundskolan helst. I sht gäller detta

elever med invandrarbakgrund.

2012-03-23 @ 16:14:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0