Håll ihop skolan

 

Nu när vi ser hur resultaten blir sämre och skillnaderna ökar i skolan borde alla (inklusive Björklund)  inse att vi är på väg åt fel håll. Under lång tid haft som mål, och varit stolta över, att ha en skola som inte gör skillnad på eleverna utifrån vilka deras föräldrar är, ett utbildningsväsende som möjliggjort klassresor och ökat den sociala mobiliteten i vårt samhälle.

 

I dag ser vi att den utvecklingen är bruten till förmån för en skola som snarare cementerar än bryter sociala mönster. Det är oacceptabelt.

 

Dags att vakna upp och jobba för att utjämna skillnaderna och öka kunskapsnivån i samtliga skolor istället för tvärtom

 

Hur gör vi det? Jag är övertygad om att vi måste hålla ihop skolan och inte sortera upp elever efter hur studievana hemmen är.  En sammanhållen skola utan sortering och stängda dörrar är grunden för att skapa en jämlik skola där alla elever når målen. Men på punkt efter punkt förändrar regeringen skolsystemet i motsatt riktning.


Skollagen borde ändras så att kommunerna tvingas fördela resurser till skolan efter elevernas behov.Om det i klassen saknas elever som motiveras av sin familj att satsa hårt på studierna så kommer det att påverka studieklimatet i klassen till det sämre. Därför behövs insatser för att skapa blandade skolor och elevgrupper.

 

Dessutom borde de bästa lärarna jobba på skolor med störst utmaning, det borde vara en merit att kunna vända resultaten i en skola och lyfta alla elever, inte bara några. Att ha höga förväntningar på elever höjer resultaten för dem

Men det finns mycket mer att göra. Så som att satsa på förskolan och fritidshemmen. Se till så att det finns möjlighet till läxhjälp m.m.

AB SVD Ekot expr
svd 2 Parkstugan Peter Andersson


Kommentarer
Postat av: Stig-Björn ljunggren

Hur skiljer sig en skola utan sortering från en skola med fritt skolval? Innebär inte rättigheten att välja skola att det sker en sortering? Och att det är priset vi får betala för att ge rätten att rösta med fötterna till elever/föräldrar?I så fall blir dina övriga förslag ännu mer rimliga. Men om fria skolvalet fimpas, då kan politikerna och de skolansvariga fortsätta att låta allt flyta på som vanligt.

2012-05-05 @ 20:30:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0