Svenska modellen krakilerar och välfärden rasar

 

År 2005 var den svenska a-kassan näst högst i världen. Fem år senare är Sveriges a-kassa under genomsnittet av OECD-länderna jämfördes. Allt för många slår i taket och bara 12% av de arbetslösa får a-kassa med 80% av den tidigare lönen. Ersättningsnivån i sjukförsäkringen har sänkts med ca fem procentenheter och maxtiden för ersättningen är kortare. På så sätt har Sverige rasar i Välfärdsligan.

 

Den borgerliga regeringen har satt en ära dessa så kallade incitament, eftersom det ingår i den ifrågasatta arbetslinjen att göra större skillnader. Något motsägelsefullt brukar regering också hävda ett det står upp för den Svenska modellen. Men den svenska modellen bygger på att majoriteten av befolkningen har får någonting för sina skattepengar, för att på så sätt ställa upp för andra.

 

Många tappar tilltron till gemensamma lösningar eftersom de inte har ekonomisk trygghet vid arbetslöshet och sjukdom.  Det finns inget fullgott inkomstbortfallsskydd av de allmänna försäkringarna och tilläggsförsäkringarna blir vanligare och vanligare. I en partiledardebatt nyligen hävdade statsministern att tilläggsförsäkringar är bra. Men det gröper ur förutsättningarna för att alla ska ställa upp för gemensamma lösningar.

 

Alltså Sverige tappar i välståndsligan, regeringen förstör den Svenska modellen och människor känner sig otryggare vilket i sig leder till att köpkraften stannar av och vi går in i en negativ spiral.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0